Hutspot met zoete aardappel en venkeljus

Ook al lijkt het buiten in de verste verte niet op winter, toch kreeg ik vandaag plotseling enorme trek in oer-Hollandse wintergerechten. Zuurkoolstamppot, boerenkool met rookworst, stevige erwtensoep of  smeuïge hutspot. Waarschijnlijk heeft het ook iets met weemoed naar mijn kinderjaren te maken. Toen mijn bordje nog steevast voor me werd neergezet en van mij nog geen enkele verantwoordelijkheid werd verwacht. Een overzichtelijke tijd met uren, dagen, maanden in overvloed om louter met mezelf bezig te zijn.

Ergens, in een compleet andere dimensie, hoorde ik destijds de deksels van de emaillen pannen klepperen. Ik had nog geen enkel vermoeden wat voor tijd, moeite en energie het kostte om elke dag weer de borden gevuld op tafel te krijgen. Mijn aandeel aan de huiselijke, maar altijd smakelijke avondmaaltijd beperkte zich tot het luidkeels roepen van: “wat eten we vandaag”? Te druk met andere onnozele zaken. Nu kan ik me helemaal niets meer herinneren van alle tijdverslindende activiteiten uit die periode, feit is wel dat ik er mee weg kwam. Gelukkig ben ik een snelle leerling en heb ik mijn culinaire activiteiten na het verlaten van het ouderlijk huis snel weten op te pakken.

Onderstaand recept is voldoende voor 4 personen. Ik vond de smaak van deze hutspot met zoete aardappel en venkeljus, erg aangenaam. De venkelzaadjes zorgen voor een subtiel fris accentje.

Hutspot met zoete aardappel en venkeljus

50 g boter
3 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
500 g winterpeen, in stukken
750 g zoete aardappels, geschild en in stukken
750 g bloemige aardappels, geschild  en in stukken
3 el olijfolie
200 g gerookt spek, in blokjes
2 tl venkelzaad
2 el gembersiroop

Smelt de boter in een pan. Schep de ui en knoflook erdoor en fruit 2 min. Verdeel de wortel en alle aardappels over de ui. Schenk zoveel water erbij dat alles net is bedekt. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappel met de wortel afgedekt in ± 20 min. gaar.

Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan. Voeg de spekblokjes met het venkelzaad toe en laat het spekvet uitsmelten op laag vuur. Nu kan ook het heerlijke venkelaroma goed vrijkomen!

Giet de aardappel, wortel, ui en knoflook af en vang al het kookvocht op. Stamp de aardappel en wortel grof. Voeg een scheut kookvocht toe zodat smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Draai intussen het vuur onder de spekjes hoger en bak de spekblokjes goudbruin en knapperig. Schenk de gembersiroop bij het spek en bak 1 min. mee. Voeg 100 ml kookvocht toe en verwarm nog zachtjes tot je een mooie jusdikte hebt.

Schep de hutspot op 4 borden. Maak een kuiltje en schep de spekjes-venkeljus erin. Garneer met wat verse munt.

Bron: Delicious

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.