Havermoutkoekjes met pindakaas

Ik schrijf 15 november 2019. Opnieuw zo’n grauwe, gure winterdag, waarop alle lichtheid verdwenen lijkt te zijn. Jullie weten het ondertussen: ik behoor tot de grote groep personen die deze maanden dóórkomt op de slepende tonen van een tergend langzame winterblues. Noem het overleven. Of dreinen. Voor mijn part muggenziften, als je maar nooit je kouwe vlerken in mijn nek legt, want dan is de kans groot dat ik opeens verander in een soort Hulk. Nou ja, de mini-versie dan.

Mocht ik me vrijelijk kunnen uitspreken, iets wat ik overigens niet gauw doe, dan kwamen er zeker enige stoere krachttermen uit mijn mond bij het aanschouwen van de zoveelste grijze dag deze maand. Enfin, een mens moet voort, dus geen gemekker. Overigens is het nog slechts 31 dagen na nu en dan gaat – gelukkig – de voorzichtige opmaat naar een volgende zomer al van start. Hoe goed klinkt dat? Weliswaar begint dan tevens de meteorologische winter en kunnen we vorst en sneeuw verwachten, de enige échte Siberische kou dus, maar dat is altijd nog minder erg dan te moeten leven in een cocon van muiskleurige treurnis zonder één gering sprankje zon. 

Op dit soort dagen vertoef ik het liefst in mijn nederige keukentje. Licht aan, oven aan. Knus en lekker warm. In het nieuwste boek van Rutger van den Broek staan recepten voor bakklungelaars als ik. Heel, heel simpel te maken deegjes, maar allemaal met een voortreffelijke smaak. Te beginnen met deze havermoutkoekjes met pindakaas. De hoeveelheid suiker kun je verlagen tot een voor jou acceptabel zoetniveau. Zelf heb ik er 100 gr in gedaan en vond ze nog steeds aangenaam genoeg. Door de pindakaas en de havermout een acceptabel gezond koekje.

Havermoutkoekjes met pindakaas

Ingrediënten: (voor 20-25 koeken)
100 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr pindakaas
170 gr lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1 tl vanille-extract 
½ tl kaneelpoeder
¼ tl zout
175 gr havermout
60 gr bloem
1½ tl bakpoeder

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C (165˚ hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, pindakaas, lichtbruine basterdsuiker, het ei, vanille-extract, de kaneel en het zout in een kom en meng deze.
Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken. Voeg de havermout, bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een plakkerig deeg.

Maak van het deeg balletjes met een doorsnede van 3-4 centimeter en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de balletjes plat, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn.

Bak de koeken 10-15 minuten en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
De binnenkant mag nog chewy zijn.

Bron: Het gemakkelijke bakboek – Rutger van den Broek

print

2 antwoorden op “Havermoutkoekjes met pindakaas”

  1. Lijkt me geweldig lekker Nell.
    Ja, dit weertype nodigt je uit om te bakken, vorige week 2 speculaasstaven gebakken die waren in een mum op.
    Groetjes, Loes

  2. Ik ben geen echte zoetekauw, maar vond deze koekjes superlekker. Morgen komt er nog zo’n dag vol grijzigheid, dus wat let je, Loes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.