Doperwtensoep met ricotta en munt – Matt Preston

Matt Preston is jurylid bij Masterchef Australia. Ondanks zijn twijfelachtige sjaaltjes, heeft hij een hoog knuffelbeergehalte. Vind ik. De begeerte straalt uit zijn ogen bij het zien van de briljante creaties die de deelnemers hem voortzetten. En in zijn masterclasses laat hij tevens zien zelf ook een begenadigd kok te zijn.
Deze doperwtensoep met ricotta en munt is één van de recepten uit zijn nieuwste boek. De combi doperwten-munt is, zoals altijd, bijzonder smakelijk en de ricotta doet daar nog een schep bovenop.

Denk bij het woord “erwt” nu niet meteen aan onze winterse erwtensoep, ofwel snert. Dit soepje is licht en luchtig van aard, zonder de pollepel die er rechtop in blijft staan. Persoonlijk vind ik dat ook helemaal niet lekker, van die stijfselachtige, melige soepen. Deze versie krijgt door de munt, ricotta en Romeinse sla een extra fris uiterlijk. Met een lekkere bite. Tip: als je dit in de juiste tijd van het jaar leest (juni-juli) probeer dan eens aan verse doperwten te komen. Echt, ze bestaan nog!

Doperwtensoep met ricotta en munt

Ingrediënten:
1 ltr kippenbouillon
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 kg doperwten uit de diepvries
handvol muntblaadjes
3 plakken ontbijtspek
4 binnenste blaadjes van Romeinse sla, in dunne reepjes
200 gr verse ricotta
versgemalen zwarte peper
50 gr. boter, gesmolten (optioneel, ik deed het niet)

Bereidingswijze:
Verwarm de kippenbouillon met de lente-uitjes tot ze zacht zijn.
Voeg de doperwten toe en laat ze warm worden.
Zodra de erwten zacht zijn, schenk je het geheel in de blender, tezamen met het merendeel van de munt (houd er een paar apart voor garnering) en pureer alles.

Bak het spek krokant en verbrokkel het of snijd in dunne reepjes.

Serveer de doperwtensoep warm en garneer hem met een bergje fijngesneden sla en het spek. Schep er wat ricotta op. Bestrooi daarna met verse muntblaadjes. Maak af met versgemalen zwarte peper.
Tot slot kun je er de gesmolten boter over schenken.

Bron: 100 Beste recepten – Matt Preston

Doperwtensoep met ricotta en munt

print

2 antwoorden op “Doperwtensoep met ricotta en munt – Matt Preston”

    1. Zeker de moeite waard om te maken, Myriam. Zelf ben ik ook geen fan van al te dikke soepen. En door de ricotta maak je het ook luchtiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.