Crème brûlée naar recept van Danny Jansen

Momenteel ben ik een beetje aan de kook. Dat is wezenlijk anders dan “van de kook”. Het heeft natuurlijk een tikkie te maken met de naderende feestdagen, hoewel het ook gewoon bij me hoort, met potjes, pannetjes en recepten in de weer zijn. Bewust noem ik het ook geen proefkoken. Proefkoken levert stress op, een beetje rommelen in je keuken zorgt voor gezelligheid en pret. En dat is mijn bedoeling.

In huize Eetplezier heerst er al een groot aantal jaren een min of meer verknipte angst voor rauw ei (in verband met salmonella), dus ook eierdooiers. Als ik ijs, bavarois of tiramisu wil maken, koop ik bij de Sligro een literpak gepasteuriseerd ei. Deze is te verkrijgen als heel ei, eiwit of eierdooier. In deze crème brûlée had ik natuurlijk gewone, rauwe eierdooiers kunnen verwerken, omdat alles toch meer dan voldoende verhit wordt. Maar omdat ik ook ijs aan het maken was en het pak gepasteuriseerd ei een beperkte houdbaarheid heeft, heb ik het ook hierin gebruikt. Hoeft dus absoluut niet, óók niet wanneer je zwanger, ziek, zwak of misselijk bent. 

Crème brûlée naar recept van Danny Jansen

Ingrediënten:
1 vanillestokje
250 ml volle melk
5 eierdooiers
75 g suiker
250 ml room
4 el bruine basterdsuiker/rietsuiker

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 125°C.

Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en breng de melk met het vanillemerg en -stokje aan de kook. Laat circa 10 minuten zachtjes trekken.

Klop in een kom de eidooiers met de suiker schuimig. Voeg wat warme melk toe en roer goed door. Verwijder het vanillestokje en voeg de room toe. Giet in de pan en laat het mengsel zonder te koken op laag vuur garen.

Verdeel de crème over ronde ovenschaaltjes. Zet de ovenschaaltjes in een ruime
ovenschaal met water. Zorg ervoor dat de schaaltjes ten minste voor de helft onderstaan.
Zet circa 1 uur in de oven tot de crème helemaal gaar is. Laat even afkoelen en koel
ze vervolgens volledig af in de koelkast.

Bestrooi de crème vlak voor het serveren met een dun laagje suiker en karamelliseer met een gasbrandertje voor keukengebruik.

Bron: Desserts – Danny Jansen

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.