Cranberrycookies met chocolade

Cookies Time! Opnieuw een perfecte dag voor het bakken van een nieuwe lading koekjes. Buiten is het grijs, winderig en nat. Binnen is het behaaglijk warm met een overvloed aan lichtjes. Terwijl de goede Sint met veel bombarie afgereisd is naar zijn thuisland, zie ik Santa Claus al voorzichtig om het hoekje staan gluren. 

Lieve hemel, nog even niet, mompel ik binnensmonds. Lekker eten? Volgaarne! Bijeen zijn met familie? Met alle soorten van genoegen!  Extra aandacht voor harmonie en vrede op aard’? Vanzelfsprekend, ik hoef daar niet eens zo heel veel moeite voor te doen. Maar mag die poppenkast eromheen dit jaar wegblijven, alsjeblieft? Echt, ik zit er niet op te wachten. Nooit gedaan ook. 
Kerstmis is verworden tot een volstrekt zinloos fenomeen, voor 98% gevoed door een op drift geraakte commerciële machine die ons, liefst vanaf half september, totaal onnozele spullen door de strot probeert te duwen. Bovendien wordt er bovenmatig veel geld uitgegeven aan zgn. pseudo-voedsel. Als het maar véél is. Als het maar exquise namen draagt. En als het maar vooral gemakkelijk te bereiden is.

Koekjes bakken is een bezigheid die weinig kost, niets van doen heeft met exclusieve culinaire hoogstandjes of vooraf samengesteld voer dat onder een welluidende naam verkocht wordt, maar alles met tevredenheid en harmonie schept. Mijn manier van pré-Christmascooking.
 

Cranberrycookies met chocolade

Ingrediënten:
140 gr boter op kamertemperatuur
200 gr lichtbruine basterdsuiker
1 ei, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract 
¼ tl zout
200 gr bloem
½ tl baking soda
150 gr pure chocolade, grof gehakt
100 gr gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed  een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, het ei,
vanille-extract en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken.

Voeg de bloem en baking soda toe en kneed alles tot een deeg. Meng tot slot de pure chocolade en gedroogde cranberry’s door het deeg.

Maak van het deeg bolletjes van zo’n 4 centimeter doorsnede en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de bolletjes plat tot ongeveer 1 cm dik.

Bak de cookies in 13-18 minuten licht goudbruin. 


Bron: Het gemakkelijke bakboek – Rutger van den Broek

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.