Home » Recepten » Zoetigheid » Bakewell taart naar recept van Paul Hollywood

Bakewell taart naar recept van Paul Hollywood

24 05 2021 | Engeland, Paul Hollywood, Zoetigheid | 0 Reacties

Er is altijd wel enige verwarring rondom de naam Bakewell. Er bestaat namelijk een pudding en een taart van. Beide namen worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl het toch echt twee verschillende specifieke recepten zijn. De pudding is opgebouwd uit bladerdeeg met daarop aardbeienjam en een romige custardvla. En de Bakewell taart, die ik dus maakte, heeft een bodem van zoet korstdeeg met daarop frambozenjam en frangipane, afgetopt met amandelschaafsel.

Is het een bewerkelijk recept, hoor ik jullie vragen. Ja, ik vind van wel. Bovendien is je oventemperatuur en dus de tijd van het bakken best een bepalende factor. Nu bak ik toevallig met enige regelmaat hartige taarten van zout korstdeeg, dus wist ik al zo’n beetje hoe dit deeg zich zou gaan gedragen in mijn heteluchtoven.

Met dit soort authentieke recepten ga ik zeker niet over één nacht ijs. Waarom ook, als de Engelsen zelf zoveel bakboeken uitgeven? Voor deze Bakewell taart volgde ik het recept van good old baker Paul Hollywood, die (bijna) altijd kiest voor blind bakken. Met mijn quiches doe ik dat ook steevast, wat veelal zorgt voor een stevige bodem en een perfect resultaat. Bovendien worden in dit recept, bovenop de jam, ook nog verse frambozen gebruikt. Dat geeft de taart (of is het eigenlijk toch een koek?) nét die extra finishing touch. Here we go!

Bakewell taart naar recept van Paul Hollywood

Ingrediënten:
voor het deeg:
200 gr bloem
2 eetl poedersuiker
100 gr koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
1 middelgroot ei
1 theelepel citroensap
2 à 3 theelepels ijskoud water

Voor de frangipane vulling:
100 gr ongezouten boter
100 gr basterdsuiker
2 grote eieren
50 gr bloem
75 gr gemalen amandelen
druppel amandelextract (optioneel)

100 gr frambozenjam
100 gr frambozen
20 gr amandelschilfers

Gebruik voor deze taart een rechthoekige taartvorm van 36 x 12 cm (of een ronde taartvorm van 23 cm diameter).

Bereidingswijze:
Meng voor het deeg de bloem en de poedersuiker in een kom.  Voeg de boter toe en wrijf deze lichtjes in met je vingertoppen tot het mengsel op fijn paneermeel lijkt. 
Meng het ei met het citroensap en 2 tl water. 
Roer hierna het mengsel met een mes met een rond lemmet en voeg eventueel nog 1 theelepel water toe. 
(Je kunt het ook maken in een keukenmachine, de bloem, de poedersuiker en de boter door elkaar mengen en dan de vloeistof toevoegen.)

Als het deeg samenkomt, kneed je het voorzichtig tot een gladde bal. 
Wikkel in huishoudfolie en zet minimaal 20-30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 200 ° C (hetelucht 180 ˚ C).
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 3 mm en bekleed een taartvorm van 36 x 12 cm met losse bodem (of een ronde vorm van 23 cm) met het deeg. Laat het overtollige deeg onder de rand hangen.

Bekleed de deegvorm met bakpapier en vul deze met keramische of gedroogde bonen.  Bak 12-15 minuten blind, tot het deeg een beetje droog aanvoelt. 
Verwijder het papier en de bonen en plaats de deegvorm ongeveer 5 minuten terug in de oven tot het heel licht gekleurd is. 
Snijd nu het overtollige deeg van de rand weg.

Schakel de oven terug naar 180 ° C (hetelucht 165 ˚ C).

Klop voor de frangipanevulling de boter en de suiker door elkaar tot ze licht en luchtig zijn en klop de eieren er een voor een door.  Roer er de bloem, gemalen amandelen en – als je het gebruikt – amandelextract door.

Verdeel de jam over de bodem van het deeg en daarover heen de frambozen. 
Bedek met de frangipane en verdeel deze gelijkmatig. 

Bak nu de taart 10 minuten, strooi de amandelschilfers erover en bak daarna nog eens 15 tot 25 minuten tot de vulling mooi goudbruin is. 

Laat afkoelen in de bakvorm alvorens te snijden.  Als je het mooi vindt kun je de taart bestrooien met poedersuiker alvorens te serveren. Persoonlijk vind ik het laagje amandelschaafsel al smakelijk genoeg eruit zien.

Bron: British baking – Paul Hollywood

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.