Home » Recepten » Desserts » Aardbeien sorbetijs een zoete frisse lekkernij

Aardbeien sorbetijs een zoete frisse lekkernij

8 06 2021 | Christophe Declercq, Desserts | 0 Reacties

Icecream-time! Nu de thermometer nog minstens vijf dagen temperaturen rond de 25 graden aantikt, mogen we onszelf best een beetje verwennen. We zijn tenslotte dit soort dagen volstrekt ontwend, na die winter waar maar geen end aan leek te komen. Een heerlijk verkoelend ijsje gaat er dan altijd wel in.  Homemade of course. What else?

Begin met het maken van het suikersiroopje voor de bereiding van sorbetijs op basis van zoete vruchten. Dat doe je het beste met suiker in combinatie met glucosestroop- of poeder. Dat soort producten heb je veelal niet standaard in je voorraadkast staan, maar je kunt het on-line heel gemakkelijk bestellen. Ik kocht het bij BakTotaal, een firma waar ik tevens biomeel voor mijn brood bestel. 

Voorts adviseert Christophe Declercq (vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte) om in sorbetijs gebruik te maken van een geleermiddel. Nou, ik kan jullie hierbij verzekeren: doe dit vooral! Ik hoor jullie denken, huh, moet ijs geleren? Ja, echt waar. Zelf heb ik al op veel manieren sorbetijs gemaakt – zoals met een beetje eiwit – maar door gebruik te maken van een geleermiddel, krijg je dus werkelijk waar een superzachte structuur. Geen kristalletjes, geen harde vriesstukjes, maar heerlijk smooth en mollig ijs. 

Aardbeien sorbetijs een zoete frisse lekkernij

Ingrediënten:
340 gr suiker
100 gr glucosepoeder *
5 gr bindmiddel ** (ik gebruikte gelatine)
545 gr water
10 gr citroensap

Bereidingswijze:
Meng de droge ingrediënten: de suiker, de glucosestroop en het bindmiddel.
Verwarm het water met het citroensap en voeg al roerende de droge ingrediënten toe.
Breng kort aan de kook.
Laat de suikersiroop afkoelen en bewaar deze in de koelkast tot het genoeg is afgekoeld om te gaan gebruiken.

* de glucosepoeder kun je vervangen door glucosestroop

** als bindmiddel kun je gebruik maken van instant johannesbroodpitmeel, pectine of gelatine. Als je gelatine gebruikt, weeg dan eerst de hoeveelheid af, week de blaadjes ten minste 5 minuten in ruim koud water en voeg ze, van het vuur af, toe aan de warme suikersiroop. Roer goed door.

Ingredienten sorbetijs:
500 gr suikersiroop
500 gr vruchtenpuree (in dit geval aardbeien die ik kort geblenderd heb)

Meng de koude suikersiroop met de puree van aardbeien.
Mix samen en laat bevriezen volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.
Ik had met mijn Magimix glacier in 25 minuten een mooi stevig sorbetijs.

Bron recept: Het Grote IJsboek – Christophe Declercq

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.