It’s a wonderful world zelfs met corona

It’s a wonderful world zelfs met corona

Nog even over dat virus, dat c-virus. Of je het nu wilt of niet: dat blijft nog wel even onder ons, dus richt je leven er maar liever op in. Dat is vele malen zinniger dan blijven roepen dat het een wereldomvattend complot is. Of erger nog: een onschuldig griepje. En ja, ons leven is een stuk minder minder leuk geworden dan voorheen. Dat is een understatement, want zonder een onbezorgd bezoek aan je favoriete restaurant, theater of museum, zonder de joviale vriendschappen die het beste gevierd kunnen worden met een fijn bordje eten en een glaasje aan jouw eigen feestelijk gedekte tafel, maakt ons leven toch echt een stuk schraler dan vroeger. Geen uitbundige feestjes, geen spontane uitnodiging waar je gretig op in kunt haken, het is allemaal even niet anders, maar leuk is het met de beste wil van de wereld niet te noemen. 

Maar hé, kom op, er valt heus nog genoeg uit ons leven te putten anders dan de gewoontegetrouwe patronen die we normaliter als referentie hanteren. Een beperking is pas een beperking als je er zelf in gaat geloven. Niet doen, is mijn devies! Verdiep je kennis, verbreed je horizon, ga de diepte in, maar blijf niet hangen in die lusteloze negativiteit, alleen omdat jouw favoriete bezigheden even niet uitvoerbaar zijn. Ik geef je een paar voorzetjes.

“It’s a wonderful world zelfs met corona” verder lezen

Het mediterrane dieet als gezonde levensstijl

Het mediterrane dieet

Anno 2020 weten we natuurlijk allang dat voeding onze gezondheid en dus onze kwaliteit van leven bepaalt. Bewustzijn speelt hierin een grote rol. Weet wat je eet is het motto! Teveel mensen stoppen nog achteloos allerhande bewerkt knutselwaar in hun mond om er vervolgens na jaren achter te komen dat ze met deze ongezonde levensstijl hun lichaam hebben ondermijnd. Teveel suiker, teveel verzadigde vetten en een minimum aan pure, verse producten.

De titel van dit boek roept misschien bij velen het beeld op van hongerige mensen, die in hun race om af te vallen, aan een bepaald dieet zijn begonnen. Niets is minder waar, het mediterrane dieet is absoluut geen manier om gewicht te verliezen, maar veel meer een levensstijl om het lichaam van gezonde voedingsstoffen te voorzien. Dat we niet over al onze gezondheidsaspecten de regie kunnen voeren, moge duidelijk zijn, we kunnen echter wel proberen om onszelf op een zo verantwoorde mogelijke wijze te voeden. Door het eten van zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten leveren we al snel een fikse bijdrage aan een goede gezondheid. En zelfs daarbinnen is er ruimte voor uitschieters: neem gerust die moorkop of die portie frites met mayo, maar laat het geen structureel onderdeel van je dagelijkse maaltijd zijn. Schrap ook niet zomaar hele groepen voedingsstoffen uit je eetpatroon, zoals koolhydraten, maar ga op zoek naar een goed en gezond evenwicht.

“Het mediterrane dieet als gezonde levensstijl” verder lezen

Warme appeltjes uit de oven

Warme appeltjes uit de oven

Nu de dagen weer een gevoelig stukje kouder worden, is het heerlijk om de knisperende buitenlucht op te snuiven met daarin een scala aan verwaaide geurtjes zoals de typische schimmelgeur van paddenstoelen,  maar ook de kruidigheid van naaldhout en het rokerige  aroma van een open haard. En als na verloop van tijd het puntje van je neus gelijkenis begint te vertonen met de ijzige top van de Mont Blanc, dan weet weet je dat het tijd is om naar huis terug te keren. Hoe prettig is dan het thuiskomen! Want daar, binnen de behaaglijke warmte van je eigen huis, is het gelukzalig wegdromen met een dampende kop thee of chocolademelk. Speculaasbrok ernaast en (na)genieten maar van alles wat je onderweg tegenkwam.

Op dit soort dagen kan ik intens gelukkig worden van eten dat mij voedt en ergens diep van binnen een warme, troostende hand om mijn hart legt. Noem het kinderlijk, naïef  of misschien zelfs apart, voor mij betekent voedsel altijd, hoe woelig de baren ook bij tijd en wijle kunnen zijn, een geruststellend baken om op te navigeren. In dit jaargetijde zijn er heel veel gerechten die dat opbeurende en troostende in zich hebben. Allereerst de befaamde stoofpeertjes, maar ook gerechten als erwtensoep, rodekool met hachee en zelfgemaakte ragout, doen mij wegzwijmelen in een genotzuchtige roes.

“Warme appeltjes uit de oven” verder lezen

Koffiecake met walnoten uit Brits Bakboek

Koffiecake met walnoten

Goed, het was het weekend waarop ik het aandurfde om mam een paar dagen bij ons in huis te laten verblijven. Zo zonder essentiële sociale contacten en gezien haar leeftijd (90) ook weinig ander vertier, wordt het leven er bepaald niet leuker op.  Gelukkig blijft ze opgewekt en optimistisch over de toekomst. “Volgend jaar kunnen we misschien weer uit eten” en “zolang ik nu nog maar mijn potje kan blijven koken”. Wat is ze blij met de bezorgservice van meneer Appie! Zo hoeft ze niet naar die enge supermarkt. Oké, dat ze haar favoriete brood alleen ongesneden kan bestellen is wel even een nadeel, maar voor het overige vindt ze het een prima oplossing.

Zelfs als de koekjes in honderdduizend kruimels in hun verpakking zitten, dan nog vertelt ze me ‘s avonds tijdens ons dagelijkse telefoongesprek over de vriendelijke jongeman die alles bracht. “Het zijn altijd keurige, beleefde jongens”, oordeelt ze toegeeflijk. (Noot: Ik ben iets minder mild daarin, zeg mar gerust op het randje van kwaadaardig, vooral na de grootschalige storing van de bestelapp gisteren, waardoor mijn vaste  bezorgmoment bijna kwam te vervallen). Terug naar mam. Zeven maanden vrijwel volstrekte isolatie doen iets met een mens. De hoogste tijd voor wat afleiding in het Zeeuwse. Redenen genoeg voor extra verwennerij en iets lekkers bij haar vertrouwde kopje groene thee.

“Koffiecake met walnoten uit Brits Bakboek” verder lezen

Knapperige speculaasbrokken de perfecte traktatie

Knapperige speculaasbrokken met zelfgemaakte speculaaskruiden
Jullie hadden het al eerder van me gelezen: de meeste feestelijkheden mogen aan mij voorbij gaan, evenals de overdaad aan zoetigheid die er onlosmakelijk aan verbonden is. Ik kan het missen. Chocoladeletters, amandelstaven, kerststollen, tulbanden, het mag me allemaal gestolen worden. Er zijn twee uitzonderingen: de ouderwetse, taaie pepernoten en de centimeterdikke, knapperige speculaasbrokken. Niet die schrale, dunne speculaasmannetjes, maar robuuste, ferme schotsen koek. Dat dan naast een beker warme chocolademelk met slagroom, daar kan geen Sinterklaasje tegenop! Nou ja, tenzij hij zijn Piet opdracht heeft gegeven een kook- en boekwinkel leeg te kopen om daarna alle spulletjes te lossen op mijn adres. Helaas heb ik geen schoorsteen en tevens een moeilijk vindbaar adres, dus zal dit wel een utopie blijven. 
“Knapperige speculaasbrokken de perfecte traktatie” verder lezen

Sipelsop of Friese uiensoep met nagelkaas

Sipelsop of Friese uiensoep met nagelkaas

Uien, ofwel juun zoals we hier in Zeeland zeggen, is een zeer geliefd product in mijn provincie. Liefst 80% van de totale hoeveelheid Nederlandse uien worden in Zeeland geteeld en verwerkt. Natuurlijk is het overgrote deel bestemd voor de export, maar toch wordt er stiekemweg door alle Zeeuwen ook best vaak een uitje voor eigen gebruik genuttigd. Zoals in de traditionele peeën  mee juun, de kapucijners met spek en stroop, een stomende pan mosselen of als extra smaakmaker in gewokte zeegroenten, zoals zeekraal en lamsoren.

In Friesland heten ze sipels, die ringvormig opgebouwde bollen met hun prikkelende aroma. Soep = sop, dus soep van uien wordt in deze waterrijke provincie sipelsop. Zo simpel als wat. Nu ben ik erg gehecht aan mijn vertrouwde recept voor uiensoep, maar was ook erg benieuwd naar de smaak van uien in combinatie met een kruidige nagelkaas. Toevallig (!) kwam ik het recept hiervoor tegen in mijn nieuwste aanwinst op kookgebied: de Bijbel van de Nederlandse Keuken van Janneke Vreugdenhil. De auteur gaat zigzaggend door het volledige culinaire landschap van Nederland, van noord naar midden naar west. Met de focus op de specialiteiten die men ter plekke kent. Weesper moppen, Utrechtse spritsen, ossenworst, Twentse krentenwegge én deze sipelsop dus, een hertferwaarmjend sop út Fryslân. 

“Sipelsop of Friese uiensoep met nagelkaas” verder lezen