Home » Recepten » Koekjes » Romeo’s recept voor knapperige amandelkoeken

Romeo’s recept voor knapperige amandelkoeken

28 12 2021 | Koekjes, Rutger van den Broek | 2 reacties

In het pré-coronatijdperk wilde ik ze nog al eens in mijn boodschappenkarretje vlijen, wanneer ik de plaatselijke Appie bezocht. Romeo’s, grote ronde koeken met een heerlijk toffee-achtig midden. Om mezelf het gevoel van verwennerij te geven, vond ik dat ik mezelf eens in de maand zo’n lekkernij mocht toestaan. Om kalmpjes op te knabbelen bij mijn middagtheetje.

Ja, on-line kun je deze zoete rakkers ook bestellen, geen enkel probleem. Het gevaar ligt hem in dit geval in het vervoer. Ik geloof dat de inpakjongens en -meisjes er niet helemaal van doordrongen zijn dat koeken breekbaar zijn, dus best wel onder de appels, boter, kaas en pakken melk gelegd kunnen worden. Sterker nog: het lijkt er soms op alsof zij er een wedstrijdje van maken om alle “lichte” boodschappen onder in het krat te verbergen. 

Laat ik verder niet zeuren. Vanaf vandaag maak ik de Romeo’s zelf. Toegegeven, het is minder eenvoudig dat ze simpelweg in de supermarkt mee te graaien, maar je hebt dan wel gave, ongebroken exemplaren, die daarbovenop het predikaat “homemade” mogen dragen. En om eerlijk te zijn: het maken van dit koekje lijkt vele malen moeilijker dan het in werkelijkheid is. Als ik het kan, kan jij het zeker! Echt waar.

Romeo’s recept voor knapperige amandelkoeken

Ingrediënten: (voor 50-60 koekjes)
125 gr boter, op kamertemperatuur
250 gr poedersuiker
1 theel vanille-extract
¼ theel zout
3 eiwitten, op kamertemperatuur
250 gr bloem

VOOR DE VULLING
50 ml slagroom
90 gr honing
90 gr boter
140 gr witte basterdsuiker
185 gr amandelschaafsel + 30 gr amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 °C (155 ˚C hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Roer de boter met de poedersuiker, het vanille-extract en zout glad in een kom.
Roer de eiwitten erdoor.
Meng als laatste kort de bloem erdoor.

Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 9 millimeter en spuit cirkels van 5-6 centimeter op de bakplaat.
Bestrooi het deeg met wat amandelschaafsel.

Doe voor de vulling de slagroom, honing, boter en basterdsuiker in een steelpan en verwarm al roerend tot de suiker is gesmolten.
Haal de pan van het vuur en roer het amandelschaafsel erdoor.
Schep in elke deegcirkel een theelepel van de vulling.

Bak de romeo’s 15 tot 20 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Bron recept: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Peter

    Als ik meeging naar AH om boodschappen te doen, deed ik altijd een of meerdere pakjes in de kar. Soms waren ze zelfs in de aanbieding. Bijna nostalgie, want het is zeker langer dan een jaar geleden dat ik die aparte smaak met dat ietwat kleverige middenstuk heb geproefd. Nu werd ik getriggerd door de foto en het getal 50-60 . Je begrijpt: je recept heb ik opgeslagen! Ook voor onze langere camperreizen een uitstekende aanvulling op de stroopwafels. Gezellige jaarwisseling en alle goeds voor 2022.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Dank voor je goede wensen, Peter. Vanzelfsprekend wens ik jou en je naasten hetzelfde toe. Wat betreft het meenemen van Romeo’s naar het buitenland: ik zou persoonlijk kiezen voor (onbekende) lokale lekkernijen. Er is zoveel te koop dat we nog niet geproefd hebben, dat kun je echt niet laten liggen, daar in dat pittoreske Italiaanse bergdorpje. Of in het zinderende Athene. Of waar je ook verblijft.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.