Home » Dagboek » Top producten » Wijnkennis getest en de bedroevende uitslag

Wijnkennis getest en de bedroevende uitslag

23 03 2018 | Top producten | 0 Reacties

Tijdens het opruimen van de boekenkast kom ik een boekje tegen van Hubrecht Duijker: test je wijnkennis. Waarschijnlijk heb ik het boekje van deze all-round wijnkenner destijds aangeschaft om mijn toenmalige kennis van wijnen op de proef te stellen; feit is dat ik me niet kan herinneren er ooit iets mee gedaan te hebben. Inmiddels zijn we heel wat jaartjes verder en zou, als alles goed is, mijn huidige kennis van zaken omtrent wijn, enigszins toegenomen moeten zijn.

Ik heb alle tests die in het boekje voorkomen, gemaakt. Goed nagedacht, soms getwijfeld, maar meestal zeker van mijn zaak. Mijn scores op het gebied “wijntermen” waren prima, maar op het terrein van “kenmerkende druiven” en “geuren en smaken” scoorde ik soms best bedroevend laag. Da’s dan opeens nog best lastig om een zekere mate van zelfingenomenheid te moeten laten varen 😬

De test: wijnkennis

Zomaar wat voorbeelden om jullie een indruk te geven.

Vraag: Welke druivensoort wordt in hoofdzaak gebruikt voor een rode beaujolais?
Antwoorden:
A) pinot noir
B) Grenache
C) Petit verdot
D) Gamay

Tot mijn grote schrik wist ik het helemaal niet. Schande!
Antwoord: Het is de Gamay.

Vraag: Welke druivensoort wordt in hoofdzaak gebruikt voor een Barolo?
Antwoorden:
A) Nebbiolo
B) Grignolino
C) Dolcetto
D) Barbera

Ik dacht echt te weten dat dit de Barbera was. Antwoord: het is de Nebbiolo.

Vraag: Welke druivensoort wordt in hoofdzaak gebruikt voor een Médoc?
A) Petit verdot
B) Merlot
C) Cabernet franc
D) Cabernet sauvignon

Vanwege zijn vaak complexe en diepe smaak dacht ik aan de cabernet franc.
Antwoord: het is de cabernet sauvignon.

Vraag: Welke druivensoort wordt in hoofdzaak gebruikt voor een Vouvray?
A) Gros plant
B) Sauvignon blanc
C) Chenin blanc
D) Chardonnay.

Ooit proefde ik deze befaamde strakdroge Vouvray. Daarna nooit meer. Mijn herinnering aan toen gaf een sauvignon blanc aan. Helaas, weer fout.
Antwoord: de chenin blanc.

Vraag: Welke druivensoort wordt in hoofdzaak gebruikt voor een rode Hermitage?
A) Grenache
B) Syrah
C) Jurancon noir
D) Merlot

Zeker geen merlot, daar is deze wijn te log voor. Ik twijfelde tussen Grenache en Syrah en koos de Grenache.
Antwoord: het is de Syrah druif.

Tot zover het technische gedeelte, niet het meest interessante onderdeel van een wijnproeverij. Dat is het combineren van wijn en spijs juist wél. Ook daarin had ik veel missers.

Wijn en Spijs

Vraag: welke wijn wordt door de wijnbouwers van de Elzas als de ideale begeleider voor ganzenleverpastei beschouwd?
A) Riesling
B) Edelzwicker
C) Tokay Pinot Gris

 Ik ben een groot liefhebber van Elzasser wijnen. Fris, licht en fruitig, als de Elzas zelf. G. en ik dwaalden er vaak rond en aten er ook vaak in lokale restaurants. In mijn – opnieuw gaten vertonende – geheugen staat dan ook een gerecht met ganzenlever, dat werd begeleid door een Edelzwicker. Waarschijnlijk troffen we destijds een niet volledig gediplomeerde sommelier.
Het antwoord is namelijk: een Tokay Pinot Gris.

Vraag: welke wijn zou een geslaagde combinatie zijn met een mooi, traditioneel bereid wildgerecht?
A) Gigondas
B) Valpolicella
C) Edelzwicker

Ik koos de Valpolicella als tegenhanger, omdat die vaker een allemansvriend is dan de zwaardere Gigondas.
Antwoord: de Gigondas.

Vraag: welke wijn zou goed passen bij garnalen?
A) Riesling halbtrocken uit Duitsland
B) Witte Côtes de Bourg
C) Gewürztraminer

Persoonlijk vind ik de betere Gewürztraminers (bijvoorbeeld van Hugel & Fils) een fantastische wijn. Ik drink hem graag bij kruidige gerechten, maar voor garnalen is hij zeker niet geschikt. Met mijn voorkeur voor licht en fris, zou ik kiezen voor de witte Côtes de Bourg.
Antwoord: het is de halfdroge riesling. Voor mij onbegrijpelijk, maar smaken verschillen gelukkig.

Goed, het is gezegd. Duidelijk is wel dat je mij niet hoeft te vragen om als sommelier op te treden tijdens een van je etentjes bij kaarslicht. Laat mij maar gewoon genieten van alle wijntjes. Daar ben ik ook dik tevreden mee.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spread van avocado met feta en geroosterde paprika - Eetplezier & Meer - […] ons dagelijkse glaasje geestrijk vocht is het altijd fijn om iets te kunnen knabbelen. Liefst iets met geen overvloed…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.