Venkelsoep met coulis van geroosterde paprika

Als ik een blèh-dag heb, wil ik soep. Veel soep. In dampend hete kommen. Troost en warmte is wat ik op zulke momenten naar verlang. Vaak ga ik dan zoeken naar een recept wat ik nog niet eerder gemaakt heb. Dit keer kwam ik weer eens uit bij Dagelijkse kost van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Deze venkelsoep was een succes. De coulis van paprika haalt de smaak enorm op. Optioneel kun je chorizoplakjes in deze soep serveren, maar omdat ik op dit moment geen echt authentieke worst in huis had, heb ik dat niet gedaan. Beter geen chorizo, dan een bedenkelijke soort. 

In beginsel zou het met foto’s ook zo moeten zijn. Liever geen foto, dan een kiekje waarbij alles mis lijkt te zijn gegaan. Geen daglicht, geen bestek, een coulis die niet wilde uitvloeien. Tel daarbij op mijn belabberde fototechnische kwaliteiten en je krijgt een plaatje zoals hierboven. Treurnis alom! Maar vertrouw me gewoon: de soep is prima!

Venkelsoep met coulis van geroosterde paprika

Ingrediënten:
Voor de soep
olijfolie
5 cl anijsdrank (pastis)
1 steranijs
2 takjes tijm
3 blaadjes laurier
1 teentje knoflook
1 grote ui
2 middelgrote aardappelen (loskokend)
2 venkels
1.5 l kippenbouillon
Optioneel: 10 dunne plakjes salami

Voor de coulis:
1.5 dl olijfolie
1 takje rozemarijn
1 kleine rode peper
2 teentjes knoflook
2 rode (punt)paprika’s
Zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Spoel de rode paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en de witte vliezen. Neem een ovenschaal en leg er de stukken paprika op de velkant in.
Schenk een fikse scheut olijfolie over de stukken paprika.
Kneus de tenen knoflook, verwijder de schil en verdeel ze tussen de stukken paprika.
Snij een kleine hete peper grof en breek de tak rozemarijn in stukjes.
Strooi beide over de paprika’s.

Kruid de schotel met peper van de molen en zout, en schuif de paprika’s in de hete oven van 200°C.
Laat ze 50 minuten roosteren.
Na het roosteren verwijder je de takjes rozemarijn. Schep en schenk de inhoud van de ovenschaal in de beker van de blender. Mix de warme paprika’s tot een gladde zacht-oranje coulis.

Voor de soep verhit je de olijfolie in een ruime stoofpan.
Pel de ui, en snij hem in grove stukken.
Doe hetzelfde met de teen knoflook en doe beide ingrediënten in de pan met hete olie.
Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen.
Doe ze in de pan en laat de stukjes 2 minuten stoven. Roer regelmatig in de pot.

Spoel de venkels en snij de groente in grove stukken. Gebruik gerust ook het taaie onderste stuk van de knollen, want straks wordt de soep gemixt.

Laat de venkel meestoven in de pan.
Geef de soep nu maximaal veel smaak. Het venkelaroma kan je versterken met steranijs en pastis.
Doe het steranijs in de pan, samen met blaadjes laurier en takjes tijm. Je kan de laurier en de tijm ook tot een handig kruidentuiltje binden.

Schenk de anijsdrank in de pan en roer. Laat de alcohol verdampen. Tegelijk roer je de aanbaksels op de bodem van de pot los.

Schenk de warme kippenbouillon in de pan, voeg een snuif zout toe en een flinke snuif peper van de molen.

Plaats het deksel schuin op de pan en laat de venkelsoep 30 tot 40 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Werk nu de soep af.
Haal de steranijs, de laurier en de tijmtakjes uit de soep.
Mix het geheel met een staafmixer glad en voeg naar smaak zout en peper toe.

Wie de venkelsoep extra feestelijk wil serveren kan ook een scheutje room toevoegen.
Schep porties soep in borden of kommen.
Lepel er wat coulis van geroosterde paprika in.
Als je er chorizo in wilt, kun je er tot slot enkele half-doorschijnend fijne plakjes salami in laten drijven.

print

3 gedachten over “Venkelsoep met coulis van geroosterde paprika”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook