Vegetarische curry

Hoewel ik een doodgewone, Hollandse meid ben, ben ik toch geen liefhebber van onze traditionele AGV’tjes. Geef mij maar iets met veel pit. Een vegetarische curry bijvoorbeeld. Met een sneeuwwit bergje rijst ernaast om de smaakpapillen tot bedaren te brengen. Want zodra de capsaïcine (de werkzame stof die de meeste pepers hun pittige smaak geeft) je mond heeft bereikt, gebeurt er van alles tussen je legertje tanden en kiezen; van warmtesensaties tot tintelingen toe. Lekker!

Mensen die niet van pittig  houden, ga je nooit over de streep trekken. In feite is dat ook helemaal niet erg, want tenslotte moeten de boerenkoolvelden ook weer leeg zijn alvorens de lente begint en dient de Hema zijn rookworsten te blijven verkopen. Zo blijft er voor elck wat wils.

Favoriet bij mij is de Indonesische en de Indiase keuken. In een grijs verleden heb ik een meerdaagse workshop Surinaams-Hindoestaans koken gevolgd. Was destijds ook een heel fijn plan! Roti, kousenband, bruine bonen met rijst, pindasoep … allemaal met flink veel madame Jeanette. Een hete dame, die Jeanette, dus houdt een beetje afstand als je geen vuurballen achter je aan wilt hebben.

Vandaag wil ik echter iets milds-pittigs eten. Kan dat ook? Ja, dat kan. Vrij simpel zelfs, door kokos aan je gerecht toe te voegen. Mijn gerecht van vandaag heeft geen naam. Ik noem het zelf vegetarische curry. Met een groentemengsel dat beslist niet specifiek Indiaas te noemen is en ook de kruidenmelange is lichtelijk vernederlandst.
Oké, toegegeven, ik scharrelde maar wat. Had geen gember in huis en geen verse pepers. Dan krijg je van die pruttelpotjes die verrukkelijk smaken, maar waarvan je achteraf nooit weet hoe je ze gemaakt hebt.

Vegetarische curry

Ingrediënten:
½ tl korianderzaad
½ tl garam masala
½ tl kurkuma
2 kardemompeulen
½ tl komijnzaad
¼ à 1 tl chilipoeder, naargelang je eigen “vuur”-behoefte
3 tomaten, ontveld, in stukjes gesneden
2 uien, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngeplet
1 paprika, ontveld, in kleine blokjes
3 wortelen, in kleine blokjes
handje boontjes, in stukjes gesneden
250 gr champignons, schoongewreven en in plakjes
½ prei, in ringen
100 ml kokosmelk of ¼ blok creamed coconut
1 scheutje olijfolie
scheutje kippenbouillon
peper/zout

Bereidingswijze:
Rooster in een koekenpan het koriander- en komijnzaad. Haal de pan van het vuur zodra de kruiden knisperen.
Haal de zaadjes uit de kardemompeul en vijzel nu alle kruiden tot een fijn mengsel.
Voeg alle overige kruiden en specerijen toe.

Verwarm een beetje olijfolie in een pan op een matig vuur.
Fruit hierin eerst de uien en op het laatst de knoflook.
Bak de kruiden nu voorzichtig heel even mee, zodat ze hun aroma afgeven.
Voeg de tomaten toe en laat een vijftal minuten meestoven.
Doe nu alle groenten erbij met de kokos en de kippenbouillon.
Laat dit 15 à 20 minuten pruttelen.
Roer af en toe goed om en controleer of het niet te droog wordt, anders een
scheutje water toevoegen.
Proef en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveer de curry met gestoomde witte rijst en iets frissigs erbij, zoals komkommersalade.

Vegetarische curry

print

4 Replies to “Vegetarische curry”

    1. Schreef ik niet dat ik vandaag trek had in iets milds pittigs? Maar je hebt wel gelijk eigenlijk: ik heb daadwerkelijk veel meer gebruikt, alleen zou dat voor de lezers teveel zijn geweest, ben ik bang. Maar ik ga het aanpassen 😉

  1. Ik ben ook zo’n gewone Hollandse die niet van AGV houdt of stamppotten, laatst ben ik met mijn moeder tot de conclusie gekomen dat ik zo’n slechte eetster was omdat ik het echt niet lekker vond. Pas toen ik regelmatig met andere smaken kennis maakte ben ik gaan eten -kwamen ook de kilo’s erbij natuurlijk-. Toen ikin den Haag woonde kon ik makkelijk aan alle ingrediënten komen of maaltijd afhalen. Nu opTholen is dat wat lastiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.