Rode uienrelish met port en pruimen

Herfst! Leisteengrijze luchten, kille avonden. Het is weer tijd voor warme, wollen sjaals, dekentjes op de bank en ook de kaarsjes mogen weer aan. Voor veel mensen de fijnste tijd van het jaar. Persoonlijk heb ik er wat meer moeite mee, maar de overdaad aan najaars-lekkernijen maakt veel goed. Bedauwde druiven, aards smakende paddenstoelen, sappige peren en appels.

Voor de liefhebber is er tevens de jaarlijkse pop-up van de pompoen. Helaas heb ik met deze geel-oranje ferme knapen de relatie voorgoed verbroken, lees hier de details .

Wat blijft zijn, – ook voor mij – de lange herfstavonden, die zich uitstekend lenen om ontspannen weg te dromen bij een goed boek of te zwijmelen tijdens een paar romantisch getinte Netflixuurtjes. Als rechtgeaarde lekkerbek heb ik daar dan graag bij iets bij te knabbelen. Een toastje met geitenkaas, een overgebleven gehaktballetjes met daar bovenop een bescheiden lepeltje uienrelish. En voor de carnivore diehards onder ons: deze rode-uienrelish smaakt ook prima op hamburgers of bij een stukje lamsbout. 

Rode uienrelish met port en pruimen

Ingrediënten (voor 2 potten van 200 ml)
4 rode uien
60 gr gedroogde pruimen, ontpit
30 gr boter
150 ml rode port
sap van 1 sinaasappel
2 eetl appelstroop
peper en zeezout

Bereidingswijze:
Pel de uien en snijd deze in vieren. Snijd de parten vervolgens in dunne ringen.
Snijd de pruimen in kwarten.

Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui glazig en transparant op matig vuur.
Voeg de port, het sinaasappelsap, de pruimen en appelstroop toe en roer door. Breng al roerende met een pollepel tot aan het kookpunt.

Laat de relish 25 minuten op matig vuur koken tot het vocht flink is ingekookt en de uien zacht zijn. Breng flink op smaak met peper en zeezout.

Vul de potten tot aan de rand met de relish. Voeg eventueel gemorste relish aan de buitenkant zorgvuldig weg.
Sluit de potten en zet ze 10 minuten op hun kop.

Laat afkoelen en bewaar de relish op een droge, donkere plaats. De houdbaarheid is ten minste 3 maanden.

Bron: Jam & zuur – Philippine van der Goes

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.