Prei-paddenstoelenfrittata

Er zijn van die dagen dat ik echt niet weet te verzinnen waar ik zin in heb. Vlees? Een dagje vleesloos zal het lichaam goed doen. Vis? Even geen kraakverse ter beschikking. En op niet-superverse vis zou een boete moeten staan. Een salade? Te koud buiten. Maaltijdsoep? Pas gegeten. En zo passeert een hele supermarkt de revue.

Gelukkig blijft er dan altijd nog één ding over: het ei! Veelzijdig, altijd voorradig en – mits verstandig genuttigd – best gezond. Zelf koop ik louter en alleen eieren met het eko-keurmerk er op. Wij willen toch ook niet in een hokje, zonder frisse lucht of enig ander vertier, vetgemest worden? Gun de kippen een vrije uitloop, een ongekapte snavel en een leven lang scharrelplezier.

Goed, ei dus. Was ik vroeger bij het bereiden van een omelet in de weer met de traditionele koekenpan; tegenwoordig pak ik het veel slimmer aan. Ik noem de omelet frittata, ik neem een laag rechthoekig anti-aanbak blik (zo een van Patisse), bak de vulling, giet het ei erover en zet het in de oven.
Hieronder een favoriet recept.

Prei-paddenstoelenfrittata

Ingrediënten
– 10 gr. boter
– 1 eetl. olijfolie
– een prei in dunne ringen
– 400 gr. champignons of paddenstoelen
– 2 geperste knoflookteentjes
– 8 eieren
– 150 ml slagroom
– 40 gr. geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180° en vet de bakvorm in.
Smelt de boter met de olie in een grote koekenpan en bak de prei 5 minuten tot ze zacht is. Voeg de paddenstoelen toe en bak nog 5 minuten.

Klop intussen de eieren, room en kaas in een kom. Vul de vorm met het preimengsel en schenk het eimengsel er over. Bak dit 20-25 minuten in de oven tot de frittata lichtbruin en stevig is. Voor een gemakkelijke maaltijd eet je er een vers knapperig broodje bij, besmeerd met dik boerenroomboter en wil jet het helemaal afmaken dan serveer je er een zelfgemaakte tomatenchutney bij!

print

2 Replies to “Prei-paddenstoelenfrittata”

  1. Merk je een verschil in textuur e smaak als je het in de oven bakt t.o.v. in een pan? Ik ben benieuwd, want ik bak het meestal gewoon in een pan, maar dan is het iets moeilijker om het gelijkmatig gaar te krijgen, aangezien de onderkant sneller gaar is dan vanboven (en omdraaien, daar waag ik me niet aan :-)).
    Dus ben benieuwd wat het verschil is met in een oven te bakken…

    Groetjes,
    Marian

  2. Hoi Marian, qua smaak is er geen verschil. Qua gemak des te meer. Een perfecte omelet bakken is geen sinecure. Mijn oven (hete-lucht) bakt behoorlijk gelijkmatig, dus krijg ik er een mooi gesouffleerde frittata uit. Ik kan me voorstellen dat in andere ovens het resultaat kan tegenvallen. En omdraaien hoeft ook nooit meer, is dat geen geruststelling?
    Wel zakt hij direct een beetje in, nadat-ie uit de oven komt. Geen probleem wat mij betreft.
    Proberen dus maar, zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.