Pão de queijo of Braziliaanse kaasbolletjes

Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het zijn kleine gebakken deegbolletjes met een lichte kaassmaak. Het recept is al bekend sinds de 18e eeuw, maar pas vanaf de jaren 1950 is pão de queijo een populaire snack geworden.

Het hoofdbestanddeel van pão de queijo is tapioca- of cassavemeel. Je mengt dit met olie, zout, eieren, melk en kaas. Van buiten worden de bollen krokant en goudgekleurd, terwijl ze van binnen zacht en zelfs een beetje sappig zijn. Oké, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hier de kwalificatie “sponzig” aan geven, maar kom op zeg, jij wilt toch zeker niet te boek staan als wereldvreemde eter? Ik niet in ieder geval. Liefst wil ik alles proeven wat maar enigszins eetbaar is.

Een pão de queijo kan een doorsnede hebben tussen de 3 en de 15 centimeter, en wordt als tussendoortje genuttigd of zelfs bij het ontbijt of avondeten.

Let op: wanneer je de tapioca eenmaal bij het olie-melkmengsel voegt, lijkt het even één grote, vlokkerige kauwgombal te worden. Trek je daar niets van. Blijf kneden en op den duur komt het goed.

Pão de queijo of Braziliaanse kaasbolletjes

Ingrediënten:
300 ml melk
150 gr plantaardige olie
1 theel zout
500 gr tapiocameel
2 eieren
200 gr Parmezaanse of Goudse kaas

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Breng in een pan de melk met de olie en het zout aan de kook.
Draai het vuur lager en roer het meel erdoorheen.
Haal de pan van het vuur en laat het deeg wat afkoelen.

Als het deeg handelbaar is qua temperatuur, breek je de eieren erboven en kneed je ze erdoorheen.
Kneed de Parmezaanse kaas door het deeg.

Leg bakpapier op een bakplaat en bestrooi lichtjes met een beetje tapiocameel.

Vet je handen in met olie en draai balletjes van zo’n 7 centimeter doorsnee van het deeg. Het moeten er ongeveer 15 worden.

Leg ze op het bakpapier en schuif de plaat de oven in.

Bak de balletjes in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Serveer ze direct, dan zijn ze op zijn lekkerst, maar ook afgekoeld zijn ze erg lekker.

Bron: World of Veggies – Mirjam Leslie-Pringle

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.