Obstacle week

Obstacle week

Het was me het weekje weer wel. “Met hindernissen”, zoals mam altijd placht te zeggen. Obstacle is het moderne woord voor iets wat weliswaar hinderlijk is, maar ergens toch ook vermakelijk. Het vermakelijke heb ik zo snel niet kunnen vinden. Het begon allemaal met een vervelend gevoel ergens daar onderaan op mijn rug, dicht bij een opening waar we met z’n allen liever niet over praten. “Obstacle week” verder lezen

Sukadelapjes à la Sergio Herman

Twee sukadelapjes in saus

Kijk, zelfs als keurig opgevoed Katholiek “mèske”, heb ik zo mijn tekortkomingen. Ik wil echt niet Roomser zijn dan de Paus. Zelfs ik eet echt wel eens een stukje vlees. Een lekker én verantwoord stukje. Met keurmerk en zo. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, maar wees gerust: ik heb zo mijn adresjes. Helemaal zonder vlees is ook maar een schraal bestaan en voor dit soort sukadelapjes mag je me toch echt nog steeds wakker maken. 

Tevoren geprepareerde lapjes vlees hoef ik daarentegen beslist niet. Alles naturel, zodat ik er aan kan snuffelen, om daarna de smaakmakers er zelf aan toe te kunnen voegen. Over smaakmakers gesproken: dit recept van Sergio Herman voor sukadelapjes zit er bomvol mee. Bier. Tomaten. Geconcentreerde jus. Azijn. Het lijkt misschien wat overdone, maar echt, je zult versteld staan van de complexiteit van de saus!

Sukadelapjes à la Sergio Herman

Ingrediënten: (4 pers)
klont boter
4 sukadelapjes van ongeveer 250 gr
1 zoete ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
50 gr spekreepjes
1 flesje Vedett IPA
2 eetl chardonnay-azijn (of gewone witte wijnazijn)
200 gr gepelde tomaten, in blik
5 dl kalfsjus
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
peper/zeezout

Bereidingswijze:
Kruid de sukadelapjes met zwarte peper van de molen en zeezout (pas op, niet te veel gebruiken!). 
Verhit de boter in een pan en schroei het vlees aan alle kanten mooi dicht.
Voeg nu een klein beetje boter toe en voeg de ui, knoflook en spek toe en laat alles mee bakken.
Blus af met het bier en de azijn en laat voor de helft verdampen.

Voeg de tomaten, kalfsjus, tijm en laurier toe en breng aan de kook. 
Plaats een deksel op de pan en zet nu het vuur lager om het vlees circa 3 uur te laten sudderen. 
Eventueel op smaak brengen met zwarte peper en zeezout.

Voor mensen die van gebonden saus houden: roer er aardappelbloem opgelost in een beetje water, doorheen.

Bron: Simple Food – Sergio Herman

Upgraden van Eetplezier & Meer

Momenteel ben ik bezig om mijn blog te voorzien van een nieuw jasje, andere kleuren en – behalve de receptenindex – ben ik ook aan het herschikken geslagen.

Dat betekent dat er van alles dubbel kan staan, dat sommige menu’s niet of niet goed werken of dat iets onaf lijkt. Alles is mogelijk! Under construction heet zoiets.

De voorpagina probeer ik zoveel mogelijk intact te laten, zodat ik niet helemaal “van de wereld” ben.

Voor nu: even geduld. Alles sal reg kom.

Verkeersverwachting en mijn bange hart

Verkeersverwachting

Lieve mede-weggebruikers,

Staan jullie ’s morgens wel eens op met het gevoel alsof je in ernstige mate opgefrommeld hebt gezeten? Opgevouwen, teruggeslagen, uitgerold, zoiets? Ik wel. Specifieker gezegd: bijna elke dag. Dat heeft niets met jullie of met jullie verkeersgedrag te maken, maar veel meer met mijn lichamelijke gesteldheid. Nee, dat lijf van mij is niet echt als “in optima forma” te omschrijven, om maar eens een understament te gebruiken. “Verkeersverwachting en mijn bange hart” verder lezen

Een dag om lief te hebben

Dag om lief te hebben

Zondagmorgen 08.30 uur. Eigenlijk wil ik nog lekker lui blijven liggen in mijn coconnetje van zachte donzigheid, maar ik zie de zon door de gordijnen piepen en G. staat te rommelen in de badkamer. Ik peins over de dag die voor ons ligt. Buiten, onder de parasol, ontwikkelt zich een dag om lief te hebben. We dekken de tafel met kranten, tijdschriften, brood, koek, telefoons, espresso en thee. “Een dag om lief te hebben” verder lezen