Bloemkooltaart met pesto en Parmezaanse kaas

Bloemkooltaart met pesto

Pfieuwww, en toen werd de gewone Hollandse zomer opeens een tropische zomer zonder eind. Niet dat ik er bedroefd om ben, begrijp me goed, het is alleen het dagelijkse uurtje koken dat even wat aanpassingen vereist. Niet teveel pannen tegelijk op het fornuis, niet teveel vochtige dampen die het huis bezwangeren met nóg meer klammigheid.

Salades dus. Volop te variëren ermee. No problem. Korte roerbakgerechten. Ook goed te doen. En dan is er natuurlijk nog onze trouwe vriend, de oven, die het werk uit handen kan nemen. Ik had plotseling zin in iets vegetarisch met bloemkool. Gek mens ben ik. Het werd deze bloemkooltaart met pesto en Parmezaanse kaas. “Bloemkooltaart met pesto en Parmezaanse kaas” verder lezen

Frikadel pan het Indische gehaktbrood

Frikadel pan

Sommige mensen zijn zoetebekjes en anderen hebben een grotere voorliefde voor hartige hapjes. Ik behoor tot die laatste groep. Met het grootste gemak kan ik plateaus boordevol zoete lekkernijen aan me voorbij laten gaan. Geen enkele moeite mee.  Anders wordt dat wanneer ik een bitterballetje of een pittig blokje kaas op een serveerschaal zie liggen. Lastig om daar weerstand aan te bieden!

Ook de dagelijkse maaltijd zie ik graag voorzien van het nodige zout- en pitgehalte. Niet goed, hoor ik jullie zeggen. Zout verhoogt de bloeddruk en is een risico voor hart- en vaatziekten. Dat is allemaal waar. Dan toch maar beter een zoetekauw worden? Ho, ho. Teveel suikerinname verhoogt de kans op diabetes. Dus wat een mens ook kiest, het blijft ongezond. “Frikadel pan het Indische gehaktbrood” verder lezen

Estée Kookt recensie nieuw kookboek

Estee Kookt

Laat ik maar meteen beginnen te zeggen dat ik geen groot liefhebber ben van de Hollandse keuken. Het is me te saai, te fantasieloos. En dat die traditionele pieper ook nog steeds een glansrol blijft spelen, prikkelt mijn smaakpapillen ook al niet. U snapt het al: voor mij liever geen AVG’tje. Met excuses aan alle hardwerkende aardappeltelers.

Toen ik dan ook het nieuwste kookboek van Estée Strooker toegezonden kreeg met als ondertitel de nieuwe Nederlandse keuken, was ik supernieuwsgierig. Zou mijn kijk op de Hollandse Pot hiermee veranderen? Ik hoopte natuurlijk van wel. “Estée Kookt recensie nieuw kookboek” verder lezen

Couscoussalade van geglaceerde wortel met komkommer en noten

Couscoussalade

Bij warm weer zijn we snel geneigd minder te eten. Meestal is dat niet omdat we geen trek hebben, maar doodsimpel omdat we het boven de potten en pannen, nóg heter krijgen. Ideaal is dan de barbecue. Dat wil zeggen: voor de echt carnivoren onder ons.

Iedereen die zich daar liever niet aan waagt, kan zich helemaal uitleven op salades. Lauw, steenkoud, als maaltijd of gewoon als licht en luchtig hapje. Denk je aan salade, dan denk je aan komkommer, tomaat en nog wat frivoliteiten als olijfjes en pitjes. “Couscoussalade van geglaceerde wortel met komkommer en noten” verder lezen

Hazelnootijs naar recept van Kees Raat

Hazelnootijs

Heerlijk weertje! Ik geniet met volle teugen van deze ons toebedeelde overvloed aan zonnestralen. Jullie ook? Het enige wat de pret dan nog kan verhogen, is een verkoelend ijsje. En ijs is toch echt het lekkerste als je het zelf maakt. Onderstaand recept voor hazelnootijs is van ijsmeester Kees Raat en is meer dan verrukkelijk. Vooral als je het maakt met de beste hazelnoten ter wereld: die uit Piëmonte. Je kunt deze online bestellen bij o.a. Italiaanse Delicatessen. “Hazelnootijs naar recept van Kees Raat” verder lezen

Antwerpen carroussel van cultuur, shopping en gastronomie

Antwerpen

Mijn buren en ik zijn dikke vriendjes. Ik koester een onuitroeibare liefde voor mijn zuiderbuurtjes. Wat zijn ze hartverwarmend, met hun dynamische joie de vivre-mentaliteit en hun schattige verkleinwoordjes. Als ik bij hen op bezoek ben, lijkt het alsof de wereld plotseling minder kleurloos wordt. Er hangt een soort van blijdschap in de lucht, die me met één vingerknip uit die penetrante lucht van doorgekookte spruitjes bevrijdt. “Antwerpen carroussel van cultuur, shopping en gastronomie” verder lezen