Paddenstoelenburger

Het is altijd hetzelfde liedje: als je ergens naar op zoek bent, is het nergens te krijgen. Zoek je het niet, dan doemt het overal en nergens op. In mijn hoofd zat dragon. Voor in de paddenstoelenburger. Het kruid met een anijsachtig smaakje dat ik én heel lekker vind én tevens prima matcht met paddenstoelen. Bij Apppie hingen er alleen wat zielloze bakjes platte peterselie en bieslook. Zelfs mijn groentenjuwelier had zijn kruidentuin nog niet helemaal voorjaarsklaar. Goede raad is duur. Op naar de Islamitische winkel. Ook daar leek dragon plotseling een prehistorisch inheems kruid geworden te zijn. Dan maar een flinke bos peterselie meegenomen. En dille besloot ik ter plekke. Er lagen nog krabbenpoten in de vriezer. En o munt natuurlijk, voor veel kopjes verse weekend muntthee.

Er zit dus een kleine wijziging in deze paddenstoelenburgers. Geen dragon, alleen peterselie. Ook lekker, maar anders. Minder uitgesproken van smaak. Met een fikse dot zelfgemaakte tzatziki erop wordt dit volop gecompenseerd. Ook voor de paddenstoelenburger werd ik geïnspireerd door het tv-programma Binnenstebuiten. Daarin wordt de burger op een tomatenbroodje geserveerd, maar ik koos voor de combinatie met geroosterde aubergines en tomatenrijst. Aangevuld met pittige tzatziki dus.

Paddenstoelenburger

Ingrediënten:
1 bakje kastanjechampignons
1 bakje shii-take
1 ui
1 teen knoflook
busseltje dragon
busseltje peterselie
2 eiwitten
2 eetl panko
Zout en peper

Bereidingswijze:
Snipper de ui en de knoflook fijn en bak deze in een eetl. olijfolie.
Snijd de paddenstoelen in stukken en bak deze mee totdat ze mooi gekleurd zijn.
Haal vervolgens alles uit de pan, snijd alles fijn in de keukenmachine en voeg de kruiden, het eiwit en peper en zout toe.
Leg een ring op een bakplaat met bakpapier en vul deze met de paddenstoelenvulling.
Bak ze 10 à 15 minuten lang in de oven op 180 graden.
Vanaf nu voorzichtig behandelen. Ze zijn weliswaar gaar, maar nog wel een beetje los en dus wiebelig. Met beleid en aandacht lukt het echter prima.
Laat een kwartiertje afkoelen en bak de burgers voor een krokant resultaat daarna in een koekenpan tot ze een licht goudbruin korstje hebben.

Paddenstoelenburger

print

4 Replies to “Paddenstoelenburger”

  1. Ik ben dol op paddenstoelen. In alle soorten en maten. En zo’n hamburger is een leuk idee.
    Maar ik denk dat die ragout ook wel iets is!

    1. Ik zou ook best kabouter willen zijn Kom jij dan in mijn paddenstoelenhuisje op bezoek voor een lekker bordje rijst met ragout?

  2. lekker, ragout van paddenstoelen! Jammer dat Zeeland zo ver is, anders wipte ik even binnen met een potje zonnige marmelade van sinaasappel! Met whiskey! Dat verdrijft dit druilweer, en geeft je zonnige gedachten…..

    1. Ohhh, dat is heel lief, Ellen. Marmelade met whiskey, jij weet wat een mens nodig heeft. Ik ga er vannacht heeeel hard van dromen, dus morgen start ik in een fris en fruitige stemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.