Linzen met gegrilde aubergine – Ottolenghi

Het is en blijft een strijd. En ik ben er niet trots op. Zeker niet. Ik voel me vaak een softie; een twijfelaar; een met-alle-winden-meewaaier. Zonder ruggengraat.

Meat or no meat. That’s the question. Wel of geen schuldgevoel t.a.v. al die arme, volgepropte beestjes die aan het eind van hun erbarmelijke leven letterlijk de vrachtwagen in worden geschopt? Vasthouden aan principes of los durven laten? Meegaan met de laffe meute of samen met de dierenactivisten de barricade op? Ten onder gaan in een carnivorisch moeras of bewierookt worden in een vegetarisch walhalla?

Ik weet het niet. Echt niet. Eet ik de ene dag een smakelijk koteletje met vetrand, de andere dag gruwel ik ervan. Dan smeekt mijn lijf om natuurlijk voedsel. Groenten, granen, noten, fruit. Onbewerkt, antibiotica-vrij eten. Puur natuur.

Het getreuzel omtrent deze principekwestie kent zijn oorsprong zo’n vijfendertig jaar geleden. Toen moest ik het nog doen met het voor die tijd behoorlijk vernieuwende kookboek van Buchner: Lekker eten zonder vlees. Het boek wasemde de geur van ongewassen geitenwollen sokken. Van gierst en zilvervliesrijst. Gezond was het toverwoord. Maar lekker? Ho, maar!

Dat laatste is gelukkig veranderd met de komst van topchef Yotam Ottolenghi. Anno 2012 is hij dé meester in het bereiden van vegetarische gerechten mét smaak! Inmiddels heeft hij verschillende kookboeken op zijn naam staan. Toegegeven, zijn recepten zijn behoorlijk arbeidsintensief en kennen vaak ellenlange ingrediëntenlijsten, maar daar krijg je ook heel wat voor terug! Namelijk: een smakelijke maaltijd zonder schuldgevoel.

Linzen met gegrilde aubergine

Ingrediënten:
2 aubergines
2 eetl rode wijnazijn
200 gr Puy linzen
3 wortelen, geschrapt
2 stengels bleekselderij
1 laurierblad
3 takjes tijm
½ witte ui
3 eetl olijfolie, plus extra om te besprenkelen
12 cherrytomaatjes, gehalveerd
beetje bruine basterduiker
1 eetl platte peterselie, fijngehakt
1 eetl koriander, fijngehakt
1 eetl dille, fijngehakt
2 eetl crème fraîche of Griekse yoghurt
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Kerf de aubergines in en leg ze direct onder de grill op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en grill ze een uur. Keer ze een paar keer om. De aubergines moeten helemaal zijn ingezakt en de schil moet geblakerd en opengescheurd zijn. Je kunt de aubergines ook 15 minuten boven de gasvlam roosteren.

Schep het vruchtvlees in een vergiet, gooi de donkere schil weg. Laat het vruchtvlees minstens 15 minuten uitlekken en meng er dan pas royaal zout en peper plus een ½ eetlepel azijn door.

Doe terwijl de aubergines worden gegrild de linzen in een middelgrote pan. Snijd 1 wortel doormidden en ½ stengel bleekselderij in stukken en doe ze in de pan. Voeg laurier, tijm en ui toe, overgiet alles met water en breng het aan de kook. Laat de linzen op laag vuur, maximaal 25 minuten koken tot ze gaar zijn; schuim het oppervlak af en toe af. Giet ze af in een zeef. Gooi wortel, bleekselderij, tijm, laurier en ui weg en doe de linzen in een mengkom. Voeg de overgebleven azijn, 2 eetlepels olijfolie en royaal zout en peper toe. Vermeng alles goed en houd de linzen warm.

Als de linzen staan te koken, verwarm je de oven voor op 140°. Snijd de overgebleven wortelen en bleekselderij in blokjes van 1 cm en meng ze met de tomaatjes, de overgebleven olie, suiker en een beetje zout. Verdeel het mengsel in een ondiepe ovenschaal en zet het 20 minuten in de oven; de wortel moet dan beetgaar zijn.

Schep de groenten door de nog warme linzen, voeg de gehakte kruiden toe en meng alles. Proef en doe er eventueel nog zout en peper bij. Schep de linzen op de warme borden. Schep in het midden wat aubergine en zet er een dot crème fraîche of Griekse yoghurt op. Sprenkel er een beetje olie over.

Bron: Plenty – Yotam Ottolenghi.

Linzen met gegrilde aubergine

print

5 Replies to “Linzen met gegrilde aubergine – Ottolenghi”

  1. Zijn recepten zijn inderdaad bewerkelijk, maar als je het dan proeft, ben je dat zo weer vergeten en heb je het er allemaal voor over! Veg! is trouwens ook zo’n vegetarisch kookboek met veel groentes, heerlijke recepten! En nu heb ik er eentje uit de bieb meegenomen: “Culinair vegetarisch” en dat ziet er ook erg goed uit. Moet er nog iets uitmaken.
    Fijne feestdagen Nell!

  2. Ik moet wel zeggen dat ik dit linzenrecept een klein beetje vond tegenvallen. Er staan smakelijker zaken in Plenty. Misschien was het net niet mijn veggie-day?? Veg! heb ik al doorgebladerd. Lekker, maar wel veel koude gerechten, vond ik.
    Voor jou en de jouwen ook geweldige feestdagen, Caroline!

  3. Ik moet af en toe wel glimlachen om jouw teksten. Dan denk ik ‘een smakelijke maaltijd zonder schuldgevoel’ te krijgen om vervolgens bij de opmerkingen te lezen dat het toch wat tegenviel. Maar het was inderdaad vast niet je veggie-day, want ik ken dit recept en dat smaakte mij toch echt erg lekker.
    Ik wens jullie goede kerstdagen en nog van harte gefeliciteerd met je zevende plek bij Just Eat.

  4. Linzen zijn niet makkelijk… vind ik, ze worden snel te droog of nemen teveel de smaak van hun omgeving aan. Vaak bevielen ze mij nog het best als soep.
    Nou ziet de foto er zeer smakelijk uit, en aan de aubergines kan het volgens mij niet gelegen hebben. Ik zou geloof ik de neiging hebben er nog een flinke scheut olijfolie aan toe te voegen met wat vers gehakte Spaanse peper net voor het opdienen. Ik vind de combinatie van rauwe en gekookte groente altijd erg prettig en in dit recept wordt echt alles gegaard.
    Beste wensen voor 2013!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.