Krokante courgettes uit de oven

Sommige groenten zijn ontzettend dankbare “fillers”. Courgette is er zo eentje. Door zijn neutrale smaak past hij vrijwel overal in. Pastasaus. Groentesoep.  Ratatouille. De courgette is met recht een allemansvriend. En toch …. soms heeft een mens behoefte aan iets anders-dan-anders. Of misschien heb je wel gewoon teveel courgettes ingekocht. Zulke dingen gebeuren mij regelmatig. Iets met grotere ogen ….

Uit een recept van Jamie Oliver (Bloemkool met pasta) kende ik al de crumble van kaas en brood. Yvette van Boven bedacht om dit over courgetteplakjes te strooien.  En ik voegde er op eigen houtje nog hazelnoten aan toe voor extra crunch. Verhip: lekker dat dat is! Nee, het is geen volwaardige maaltijd, meer een bijgerecht. Eet er iets van een kruidig stukje kip of pittige gehaktballetjes naast, gecombineerd met ambachtelijk gebakken zuurdesembrood.

Krokante courgettes

Ingrediënten:
1 kilo courgettes (in twee kleuren als je die kunt vinden)
4 eetl. olijfolie, plus iets extra zoutflakes
versgemalen zwarte peper en chiliflakes, naar smaak
50 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
50 gram vers broodkruim
50 gram gemalen hazelnoten
1 eetlepel fijngehakte verse oregano of salie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Snijd de courgettes in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

Meng de plakjes in een grote kom met de olijfolie, wat zout en peper.

Meng de Parmezaanse kaas met het broodkruim, de oregano of salie, het zout, de peper en chiliflakes.
Vet een ronde of rechthoekige ovenschaal in met wat olie en schik de plakjes courgette dakpansgewijs in de vorm. Maak er even werk van, dat heeft straks visuele aantrekkingskracht.

Bestrooi de courgetteplakes met het kruimmengsel. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak dertig minuten in de oven. Verwijder het folie en bak nog zo’n vijf minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Easy it is! Het heeft weinig met koken te maken, meer met lekker fröbelen. 

Bron: Uit de oven van Van Boven – Yvette van Boven

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook