Irish whiskey cake

Er blijken mensen te bestaan die weinig tot geen honger hebben als de temperatuur boven de 25 graden komt. Voor mij geldt bijna het tegenovergestelde. Vooral zoute hapjes gaan bij zweterige omstandigheden goed naar binnen. Te goed. Het merkwaardige is dat zelfs zoetigheid mij dan kan bekoren. En dan graag zoetigheid met een “bite”. Geen slappe, vette bokkenpootjes of mergpijpjes, meer iets met een ferme splash alcohol erin verwerkt. Snappu wat ik bedoel? 

Na wat gesnuffel in mijn schier oneindige reeks kookboeken, kom ik al snel bij de letter W terecht terecht. De W van whiskey. Aan de e in het woord kun je zien dat het van Ierse makelij is. In veel andere landen wordt het als whisky geschreven, tsja, dat is voor de echte Ier natuurlijk nooit the real stuff. Een gevoelig puntje.

Hoe dan ook: met een scheutje alcohol wordt elk gerecht stukken beter. Pastis in de bouillabaisse. Cognac in de champignon-roomsaus. Marasquin in de chipolatapudding. Bokbier in de stoofpot. En whiskey dus in deze fruity cake.

Irish whiskey cake

Ingrediënten:
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
5-6 eetl whiskey
200 gr sultana rozijnen
200 gr roomboter
200 gr bruine basterdsuiker
3 eieren, losgeklopt
250 gr bloem
2 theel bakpoeder
snuf zout

Bereidingswijze:
Meng de geraspte schil van de sinaasappel, het sap, 3 eetlepels whiskey en de rozijnen in een schaaltje. 
Schep om en laat dit ten minste 4 uur (liever nog een nacht) afgedekt staan.

Verwarm de oven voor tot 180˚.
Vet een cakeblik in, knip een strook bakpapier dat op de bodem past en laat de randen overhangen. Zo til je de cake er straks gemakkelijk uit.

Klop de roomboter en suiker tot het mengsel licht en luchtig is.
Voeg in delen de losgeklopte eieren toe, telkens het beslag doorkloppend tot al het ei is verdwenen.
Zeef de bloem, het bakpoeder en zout erboven en spatel het door langzaam door het beslag. 
Meng dan de rozijnen en de overgebleven vloeistof uit het schaaltje erdoor.

Hiet het beslag in het cakeblik en bak de cake 60 tot 75 minuten in de oven gaar.
Check de cake na 20 minuten; wordt hij aan de bovenkant al donker, dek hem dan af met aluminiumfolie. 
Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake goed.

Prik met diezelfde prikker overal gaten in de bovenkant en druppel, wanneer de cake nog warm is en in de vorm zit, de rest van de whiskey erover en laat dit zo’n 20 minuten intrekken.

Til de cake aan het bakpapier uit de vorm en laat hem nu helemaal afkoelen.

Bron: Home Sweet Home – Yvette van Boven

 

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.