Griekse stifado

Zo aan het eind van de winter, beginnen we allemaal uit te kijken naar lange, zononovergoten vakanties. Aan het Lago Maggiore bijvoorbeeld. Casablanca. Het magische Fuertaventura. Of de eindeloos witte zandstranden aan de kust van Kreta. Wie eenmaal kennisgemaakt heeft met dit Griekse eiland, zal zich voor altijd de traditionele gerechten blijven herinneren. Hierbij stevige winterkost met een zonnig tintje: Griekse stifado. Om warm van te worden!

Neem de tijd voor dit stoofgerecht. Zonder tijd, aandacht en liefde eindigt elk gerecht in een zielloos geheel. De verse pareluitjes zijn niet altijd verkrijgbaar. Als dit het geval is, vervang ze dan alsjeblieft niet door zilveruitjes, maar gebruik kleine sjalotjes die je in vieren snijdt. Ook al worden zilveruitjes afgespoeld, ze blijven hun zure smaak afgeven aan de goddelijke saus. Geen enkele haar op een Grieks hoofd zou het gebruik van zilveruitjes in stifado zelfs durven overwegen. Niet doen dus.

Griekse stifado

Ingrediënten:
1 dl olijfolie
750 gr rundvlees, in dobbelstenen
zout + grof gehakte peper
750 gr verse pareluitjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
500 gr rijpe tomaten of tomatenstukjes uit een pak
½ spaanse peper
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
½ theel piment
1 kaneelstokje
2 eetl rode wijnazijn
1/8 l rode  wijn
1 theel suiker

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een zware braadpan.
Bak het vlees, in gedeelten, rondom bruin.
Strooi er zout en peper over.
Bak de uitjes enkele minuten mee tot ze licht kleuren.
Haal ze daarna tezamen met het vlees uit de pan.
Bak de knoflook kort mee en voeg de tomaten + specerijen toe.
Doe de azijn, wijn, suiker en 1 ½ dl water in de pan en breng aan de kook.
Stoof het gerecht met deksel op de pan in circa 2 uur gaar.
Controleer af en toe of er nog water bij moet.
Voeg na 1 ¼ uur de uitjes toe.
Als het gerecht klaar is moet er voldoende lichtgebonden saus zijn.

Bron: De Griekse keuken

Pan met stifado

print

5 Replies to “Griekse stifado”

  1. @Es, proberen, proberen dus! Het is een fijn kookboek. Auteur: Rianne Buis. Niet meer leverbaar, misschien 2e hands?
    @Caroline, interessante vraag maar helaas heb ik een dom antwoord. Pareluitjes zijn zeker geen (ingelegde, dus zure) zilveruitjes. Het zijn rauwe, kleine, uitjes met een bruinkleurige schil. Ik vermoed dat ze in die hoedanigheid wel als zilveruitjes in het zuur gaan, maar echt zeker weet ik het niet. Op mijn netje stond overigens “coctailuitjes”. Om de verwarring nóg groter te maken 😉

  2. Hmmm, deze staat ook nog op mij cooking-to-do-lijstje!!! Lekker hoor, en doet het ook zeker goed bij deze winterse temperaturen. Binnenkort eens proberen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.