Geroosterde kikkererwten als verantwoord tussendoortje

Vandaag opnieuw een recept in de categorie “hopeloos achter de feiten aanlopen”. Geroosterde kikkererwten. Echt, als je zover kunt komen als ik, – dat er pas na het passeren van vier seizoenen, iets dusdanig tot je doordringt dat je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat -, dan mag je wel spreken van een gave. Enfin, ik lijd er niet onder, voel me redelijk gelukkig en achter zaken aanhobbelen heeft zo ook zijn voordelen. Je kunt de kunst een beetje afkijken, als ik het zo mag zeggen.

Want alle bloggers die schrijven over verantwoord en gezond eten, healthy food in hedendaags jargon, hebben inmiddels al uitvoerig geschreven over deze geroosterde peulvruchten. Ik kon me er niets anders bij voorstellen dan dat het een veredeld soort knaagvoer moest zijn. Muf en duf. Bedoeld voor de diehards onder ons. Die alleen maar rauwe wortels naar binnen werken en enorme hoeveelheden cavalo Nero in hun smoothies verwerken. Heilzaam, übergezond en ook heel verantwoord allemaal, maar mag deze groene kelk aan mij voorbij gaan, alsjeblieft?

Dat gezegd hebbende, bleef er iets knagen in mijn  eetminnend brein. Eigenlijk wil ik die eigentijdse borrelnootjes in de vorm van kikkererwten best wel proeven. Aan de slag dus maar. Moeilijk te maken is het niet. Vooral niet wanneer je een pot van die ronde jongens gebruikt en vervolgens goed afspoelt, maar ik koos voor de ongekookte (en biologische) vorm. Weken en koken dus. 

Geroosterde kikkererwten

Ingrediënten:
200 gr gedroogde kikkerererwten
scheut olijfolie
1/2 theelepel grof zeezout
2 theelepels kruiden/specerijen naar keuze
(ik gebruikte Baharat en Shichimi Togarashi kruidenmengsels uit de serie original spices van Euroma)

Bereidingswijze:
Begin de avond ervoor met het zorgvuldig wassen van de erwten, net zolang tot er helder water afkomt. Zet ze dan onder water en laat ze minstens 12 uur weken.

Kook ze de dag erna in vers water gaar. Afhankelijk van de gebruikte soort, kan dit variëren van 30 tot 45 minuten.

Verwarm de oven voor op 200˚.

Laat de erwten na het koken uitlekken en spreid ze uit op een schone theedoek om goed droog te maken.
Bekleed een bakblik met bakpapier, stort de erwten erop en hussel ze door elkaar met het zout, de kruiden en de olie.

Rooster ze 30 minuten in de oven.
Je kunt zelf bepalen hoe bruin of knapperig je ze wilt hebben.
Laat ze afkoelen. 

Mijn mening? Best lekker, als vervanger voor het borrelnootje bijvoorbeeld, waar vaak veel kunstmatige additieven in verwerkt zijn. Gezond? Ik denk het wel, peulvruchten zijn rijk aan eiwit en bovendien: mensen met een pinda- of notenallergie kunnen van deze geroosterde kikkererwten  ook naar hartelust mee-snacken. Heel gemakkelijk te maken ook. Kortom: veel bijkomende voordelen. 

print

4 gedachten over “Geroosterde kikkererwten als verantwoord tussendoortje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook