Home » Recepten » Vleesgerechten » Frikadel pan het Indische gehaktbrood

Frikadel pan het Indische gehaktbrood

18 07 2018 | Indonesië, Vleesgerechten | 1 reactie

Sommige mensen zijn zoetebekjes en anderen hebben een grotere voorliefde voor hartige hapjes. Ik behoor tot die laatste groep. Met het grootste gemak kan ik plateaus boordevol zoete lekkernijen aan me voorbij laten gaan. Geen enkele moeite mee.  Anders wordt dat wanneer ik een bitterballetje of een pittig blokje kaas op een serveerschaal zie liggen. Lastig om daar weerstand aan te bieden!

Ook de dagelijkse maaltijd zie ik graag voorzien van het nodige zout- en pitgehalte. Niet goed, hoor ik jullie zeggen. Zout verhoogt de bloeddruk en is een risico voor hart- en vaatziekten. Dat is allemaal waar. Dan toch maar beter een zoetekauw worden? Ho, ho. Teveel suikerinname verhoogt de kans op diabetes. Dus wat een mens ook kiest, het blijft ongezond.

Deze frikadel pan, absoluut niet te verwarren met de oer-Hollandse frikandel van de snackbar, is heus niet zo ongezond als de naam wellicht doet vermoeden. Wel heerlijk pittig door de veelheid aan kruiden en tsja, binnen de Indische keuken wordt wel iets meer zout gebruikt dan wij gewend zijn.

Frikadel pan het Indische gehaktbrood

Ingrediënten: (4 personen)
300 gram aardappelpuree, liefst verse, zelfgemaakt
500 gram rundergehakt
2 eieren
1 theel gemberpoeder
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
2 tenen knoflook, geperst
3 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels seroendeng (gekruide kokos)
zout en peper

Bereidingswijze:
Zet de oven op 200° of 180˚ hetelucht
Meng de puree tezamen met de eieren, de knoflook,  de kruiden en peper/zout door het gehakt.
Hoewel ik het zelf niet gebruik, wordt in dit recept het gebruik van seroendeng aanbevolen.
Kan best lekker zijn, stel ik me zo voor, als je de van de smaak van kokos houdt.

Doe het gehakt over in een passende ovenschaal.
Het geheel mag niet veel hoger worden dan pakweg 2 à 3 cm.
Laat het 20 minuten bakken.
Haal de schaal uit de oven en bestrijk de bovenkant royaal met dikke ketjap.
Bak het nog 15 – 20 minuten.
Laat het afkoelen en snijd er dikke plakken van.

Bron: Familierecepten – Felix Wilbrink

P.S. Het gaatje in het midden heeft niets te maken met een soort van ontploffing, maar alles met mijn gulzigheid.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

1 Reactie

  1. Inostrate

    Leuke recepten op je blog en goed geschreven!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.