Dahl van twee soorten linzen, wortel en bleekselderij

Dit recept is een mengeling van twee verschillende recepten. Een beetje experimenteren in de keuken kan nooit kwaad. Recept A komt uit het boek Bonen van Joke Boon en recept B uit mijn grote India Bijbel, geschreven door Pushpesh Pant. Op die manier ontstaat er een dahl van twee soorten linzen, wortel en bleekselderij. Geitenwollen sokkenhap? Zeker niet! Het is door de grote hoeveelheid aan specerijen en groenten een smakelijke, vegetarische maaltijd geworden. Voor iedereen.

De meeste peulvruchten zijn een beetje melig. Behalve de echte Puy-linzen, want die koken niet snel kapot. Ik gebruik ze eigenlijk altijd. Ze zijn te koop bij de Sligro, maar ook op internet heb ik ze al vaak voorbij zien komen. De oranje linzen in dit recept koken wel gauw stuk. Geef er een salade naast, zodat je verzekerd bent  van de broodnodige, frisse toets. 

Dahl van twee soorten linzen, wortel en bleekselderij

Ingrediënten:
100 gr bruine Puy-linzen
100 gr oranje linzen
2 uien, 1 gehakt en 1 in ringen
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
2 grote wortels, in kleine stukjes
1 theel komijnzaad
3-4 tenen knoflook
1 theel gehakte verse gember
2 eetl gehakte korianderblaadjes
2 tomaten
2 theel korianderzaad
2 gedroogde rode pepers
2 eetl boter
de zwarte zaadjes uit 3-4 kardemompeulen
1 kaneelstokje, circa 2,5 cm
2 kruidnagels
3 theel chilipoeder
zout

Bereidingswijze:
Breng in een grote pan met dikke bodem 600 ml water aan de kook. Doe er de Puy-linzen in en draai het vuur laag. Deze moeten ongeveer 25-30 minuten koken. Na 15 minuten kunnen de oranje linzen erbij. Laat de linzen uitlekken en zet ze opzij.

Doe de gehakte uitjes met de komijnzaadjes, knoflook, gember, gehakte koriander, tomaten, korianderzaadjes en gedroogde pepers in een blender en hak er een pasta van.

Smelt de boter op matig vuur in een andere pan en bak eerst de bleekselderij en wortel aan tot ze zacht zijn. Haal de groenten uit de pan en zet opzij. Voeg daarna de uiringen, kardemom, kaneel en kruidnagels toe en bak dit zo’n 7-8 minuten of tot de uien goudbruin zijn. 

Roer er de kruidenpasta door en laat het mengsel nog 10 minuten bakken op zacht vuur. Voeg vervolgens de wortelen, bleekselderij en linzen toe. Voeg naar smaak zout toe. 

Laat dit vervolgens nog even pruttelen. Als het mengsel te dik wordt, kun je er een scheutje water aan toevoegen.
Strooi er voor het serveren nog wat gehakte koriander over.

Lekker met een salade en naanbrood!

Dal met twee soorten linzen

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook