Brabantse worstenbroodjes à la Robèrt van Beckhoven

Al minstens een half jaar zat het in de pijplijn: een DIY-versie maken van de èchte onvervalste Brabantse worstenbroodjes. Natuurlijk naar recept van meesterbakker Robèrt van Beckhoven, de goedlachse Brabander. Ken jij iemand die je meer zou vertrouwen als het om broodrecepten gaat? Ik niet.

De pijplijn zat echter steeds verstopt. Met prioriteiten van allerhande aard, behalve broodjes met bijbehorende worstjes. Enfin, op deze koude februaridag kwam het er dan toch eindelijk van. En het wachten werd rijkelijk beloond. Zo’n zelfgebakken broodje smaakt uiteraard meer dan voortreffelijk. Misschien kan ik bij een volgende gelegenheid nog wat sleutelen aan het vormen en rollen, maar voor een eerste batch ben ik dik tevreden.

Het oorspronkelijke recept is voor 30 broodjes. Omdat ik geen weeshuis onder mijn hoede heb, besloot ik het recept te halveren. Van het onderstaande maak je dus circa 15 stuks overheerlijke worstenbroodjes. Denk nu niet dat doe ik effe tussen de thee en de borrel in. Het vergt namelijk nogal wat aandacht om de gehaktworstjes netjes in hun deegbedjes in te stoppen. Kijk hiervoor een aantal keren naar dit filmpje.

Dan nog een supertip: kruid het gehakt op een wijze die bijna belachelijk veel lijkt. Dat is echt nodig om er een smakelijk broodje van te maken. Minstens twee maal zoveel zout en peper dan voor de gebruikelijke gehaktballen, anders wordt het echt een flauwe hap. Vooral peper kan eigenlijk nooit teveel zijn.

Brabantse worstenbroodjes

Ingrediënten voor het deeg: (15 broodjes)
100 gr melk
250 gr bloem
12,5 gr gist
4,5 gr zout
5 gr basterdsuiker
75 gr boter

Ingrediënten voor het gehakt:
375 gr half-om-half gehakt
1 ei
37,5 gr paneermeel
flink zout en peper

Bereidingswijze deeg:
De melk dient een temperatuur van 20˚ te hebben.
Draai of kneed van alle ingrediënten een soepel deegje.
Weeg stukjes van 30 gram af en bol ze direct op.
Laat 30 minuten rusten op een niet te koude plaats.

Bereidingswijze gehaktworstjes:
Meng alle ingrediënten en weeg porties van 30 gram af. 
Vorm hiervan gelijkmatige worstjes.

Rol de bolletjes deeg tot ovale plakjes uit.
Leg het worstje erin en vorm ze tot een broodje.
Bestrijk met wat losgeklopt ei.
Laat 60 minuten narijzen op kamertemperatuur.

Bestrijk ze na het rijzen nogmaals met ei.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200˚.

Bak de worstenbroodjes in circa 18-20 minuten gaar op een bakplaat.

Smullen maar!

Brabantse worstenbroodjes

print

2 gedachten over “Brabantse worstenbroodjes à la Robèrt van Beckhoven”

  1. Beste Nel,

    Mooi blog heb je!
    Ik heb de worstenbroodjes nu een aantal malen gemaakt, ik gebruik 3,5 gram gedroogde gist, de paneermeel vind ik wat veel, ik gebruik 25 gram. Verder perfect recept!

    Met een grammenwegertje, je hebt ze via internet al voor een paar euro, maak ik op 500 gram gemengd gehakt het volgende kruidenmengsel:
    5 gram zout
    2,5 gram gemalen nootmuskaat
    2,5 gram curry poeder (Johnny Boer, Madras, te koop bij AH superlekker!)
    1,5 gram gemalen peper

    vervolgens:
    Worcestershire saus, 3 flinke scheuten uit de fles.
    1 eetlepel scherpe mosterd.

    Dat was het, heerlijk gekruide broodjes!

    hartelijke groeten en succes met je mooie recepten!

    1. Dank Jan voor je compliment! Ja, de worstenbroodjes zijn echt heerlijk. Ik heb ze ook al meerdere keren gemaakt, ook inderdaad met mosterd door het gehakt. De worcestershiresaus is een goede tip, ga ik ook eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook