Bloemkooltaart met pesto en Parmezaanse kaas

Pfieuwww, en toen werd de gewone Hollandse zomer opeens een tropische zomer zonder eind. Niet dat ik er bedroefd om ben, begrijp me goed, het is alleen het dagelijkse uurtje koken dat even wat aanpassingen vereist. Niet teveel pannen tegelijk op het fornuis, niet teveel vochtige dampen die het huis bezwangeren met nóg meer klammigheid.

Salades dus. Volop te variëren ermee. No problem. Korte roerbakgerechten. Ook goed te doen. En dan is er natuurlijk nog onze trouwe vriend, de oven, die het werk uit handen kan nemen. Ik had plotseling zin in iets vegetarisch met bloemkool. Gek mens ben ik. Het werd deze bloemkooltaart met pesto en Parmezaanse kaas.

Toevallig had ik zelfgemaakte pesto in de koelkast staan. Heb je die niet, neem dan toch even de moeite om deze te maken. Zo gepiept in de blender. De juiste werkwijze vind je hier

Wat de bloemkool betreft: probeer een biologische te pakken te krijgen. Het maakt echt een wereld van verschil ten opzichte van hun bespoten broertjes of zusjes. Veel smaakvoller. Het kruimeldeegje maak je door 150 gr bloem te mengen met 75 gr boter en 1 eitje. Werk het snel met koele handen en 1 eetl koud water door elkaar. Laat het daarna ten minste 2 uur rusten in de koelkast.

Bloemkooltaart met pesto en Parmezaanse kaas

Ingrediënten: (4 taartjes van diameter 10 cm)
230 kruimeldeeg
300 gr bloemkool
4 koffielepels pesto
2 eieren
1 dl (soja)room of crème fraîche
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 eetl pijnboompitjes
peper/zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200˚ (hete lucht).

Breng gezouten water aan de kook.
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 5 tot 8 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze uitlekken.

Rasp de Parmezaanse kaas.
Mix 30 gr van de kaas met de eieren en de (soja)room.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Bekleed te taartvormpjes met het deeg.
Smeer over de bodem van elk taartje een koffielepel pesto.
Verdeel de bloemkoolroosjes over de pesto zodat de bodem goed gevuld is.

Giet het eiermengsel over de bloemkool.
Strooi de rest van de kaas en de pijnboompitjes over de taartjes.

Bak de taartjes 30 tot 40 minuten in de oven, afhankelijk van je oven.

Serveer er een heerlijk frisse salade bij.

Bron: Veggie in 30 minuten – Mike Duerinck en Kristin Leybaert

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.