Bloemkoolcurry

Zo’n dag die begint met een hindernis. De bewegingsmelder in de badkamer doet het niet meer. Wat resulteert in geen licht. Life goes on, er is zo één, twee, drie geen oplossing voorhanden, dus reinigen wij onze lichamen in complete duisternis. Tanden poetsen zonder uitzicht is nog wel te doen; anders wordt dat als je je haar in model wilt brengen of een vleugje kleur op je lippen wil aanbrengen.

Nadat alle ochtendrituelen achter de rug zijn, neemt heertje G. een schroevendraaier ter hand en verwisselt de batterijen. Tot dat moment had ik geen flauw benul hoe dat ding aan elektriciteit kwam. Gelukkig bestaat er nog een ander soort mens. Met baardhaar en technisch inzicht. Die fixen fluitend alle onbeduidende storingen in elk willekeurig mechaniek.

Zo niet bij mijn huisgenoot. Uit zijn mond ontsnappen er herhaaldelijk woorden die ik hier niet zal herhalen. Er is iets niet goed, zoveel is duidelijk. Ik hoor iets over oxidatie en houd me wijselijk op de vlakte. G. vertrekt naar de lokale bouwmarkt.

Intussen maak ik de groente voor die avond schoon. Een biologisch bloemkooltje. Geen idee nog wat ik er mee aan wil vangen, maar gaandeweg de dag verstrijkt ontstaat er vaak een idee, is mijn ervaring.

Terwijl het geknutsel aan de bewegingsmelder zich hervat, besluit ik een hapje buitenlucht tot me te nemen. Hoewel het de zoveelste dag is met vijftig tinten grijs aan de horizon, zie ik de takken van de bomen bijkans stil staan. Een goed teken in het Zeeuwse land! Ha, de lente is in aantocht, fantaseer ik opgewekt en vertrek zonder handschoenen en met open jas.

Hmm, eenmaal buiten moet ik mijn rijke fantasie bijstellen. Nog vóór ik de hoek om ben, heb ik mijn jas tot ver boven nek dicht geritst. Natuurlijk ga ik niet terug. Iemand van jullie ooit een onwrikbaar, eigenwijs vrouwmens ontmoet? En willen jullie dat graag? Call me ….

Eenmaal thuis aangekomen, hebben mijn handen de vorm aangenomen van ijskoude pinguïnvlerken. Is het puntje van mijn neus vuurrood en hangen mijn oren erbij als gevoelloze signaalontvangers. Lekker, zo’n hapje zuurstof met een gevoelstemperatuur van min achttien. Ik wil warmte! Nu! Bij een kopje warme thee, ontdooi ik gelukkig al een beetje. Maar het is niet genoeg. De avondmaaltijd met bloemkool wordt omgezet naar een pittige, vleesloze curry. Alle ingrediënten zijn voorhanden, dus is er geen enkele belemmering om de maaltijd niet als een warm vuurtje te voelen binnenstromen in het lijf.

Bloemkoolcurry

Ingrediënten:
½ koffielepel korianderzaad
1 koffielepel garam masala
¼ koffielepel kurkuma
¼ koffielepel pikante paprikapoeder
½ koffielepel komijnzaad, fijngewreven
2 kardemompeulen (kneuzen en de zwarte zaadjes eruit schrapen om te gebruiken)
2 chilipepers, van zaadlijsten en pitjes ontdaan en fijngehakt
stukje gemberwortel, circa 2 cm, geschild en geraspt
2 uien, in stukjes gesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
1 kleine bloemkool, in roosjes
1 grote winterwortel, geschild en in blokjes
2 aardappelen, in blokjes
½ blikje tomatenpuree
½ kippenbouillonblokje
100 ml kokosmelk
verse koriander
2 eetl olijfolie
peper
zout

Bereidingswijze:
Zet een koekenpan op het vuur en laat deze heet worden.
Strooi het korianderzaad en het komijnzaad erin.
Haal de pan van het vuur zodra de kruiden knisperen.

Stamp de kruiden fijn in een vijzel. Voeg ook de garam masala, het kurkumapoeder en de kardamomzaadjes toe. Wrijf nog een keer fijn.

Verwarm de olijfolie in een ruime pan op een matig vuur.
Fruit hierin eerst de uien.
Voeg daarna de fijngehakte peper en geraspte gember toe en bak even mee.
Hierna komt de knoflook, die zachtjes mee mag bakken.
Als laatste voeg je de tomatenpuree mee. Bak die ook even mee om te ontzuren.
Blus af met de kokosmelk en een zelfde hoeveelheid water.

Je basis is nu klaar. Dit kan tevoren worden klaar gemaakt, zodat je ’s avonds alleen de groenten hoeft toe te voegen.

Laat de groenten circa 40 – 60 minuten zachtjes pruttelen in de curry. Dit is een beetje afhankelijk van hoe dik de groenten gesneden zijn.

Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
Strooi er de fijngehakte koriander over.

Lekker met gekookte witte rijst!

print

4 Replies to “Bloemkoolcurry”

  1. Heerlijk verwarmend die curry’s, wij houden ook wel van pittig eten.
    Tja, in februari kun je nog niet met open jas gaan lopen, hier in ’t Zeeuwse is er altijd wel een fris windje, wij hebben net op de nieuwe (wandel en fiets) weg binnendijks gelopen, ook met koude neuzen en thuis heerlijke warme chocolademelk genoten (met slagroom), als je geniet, doe het dan goed..
    hartelijke groetjes, Loes

  2. Ik hoor je! Ik dacht ook dat het wel meeviel…. Zoooooohooo! Koud joh! Op de fiets!
    Voordeel, heerlijk warme handen, orn en neus bij thuiskomst.
    Ha!
    Sensor alweer in orde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.